Aggódik a kormány az igazságszolgáltatás miatt

Mélységes aggodalmuknak adnak hangot a szlovák kormány tagjai az igazságszolgáltatásban uralkodó állapotok miatt. A kabinet szerint az utóbbi napokban olyan döntéseknek lehetünk tanúi, amelyek komoly kétségeket keltenek egyes bírák függetlenségét illetően.

A kormányhivatal sajtóosztálya által kiadott, az Új Szó Onlline-hoz is eljuttatott szerdai közlemény szerint egyes bírák hozzá nem értéséről és félelméről tanúskodik az, hogy szabadlábra helyeztek egy nő és egy ártatlan gyermek meggyilkolásával vádolt férfit, és nem hajlandóak nemzetközi elfogatóparancsot kiadni ellene. A kabinet itt – konkrétumok említése nélkül – Karol M. esetére utal. A dunahidasi (Most pri Bratislave) kettős gyilkosság kitervelésével vádolt férfit – eljárásrendi hibából fakadóan – már kétszer is szabadlábra helyezték, amióta a lengyel hatóságok a közelmúltban kiadták Szlovákiának.

„Az igazságnak adott ugyanilyen pofonnak tartjuk azt a határozatot is, amely alapján Michal Kováč volt köztársasági elnöknek olyan személytől kell bocsánatot kérnie, aki fia elrablásával vádoltak, és aki ellen csak a Mečiar-amnesztiáknak köszönhetően szűnt meg az eljárás” – áll a nyilatkozatban.

Az illetékes bíróság nem jogerős döntése értelmében az exállamfőnek azért kell megkövetni a titkosszolgálat (SIS) volt igazgatóját, Ivan Lexát, amiért azt álította, hogy ő állt ifj. Michal Kováč elrablásának a hátterében.

„A kormány tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ám vannak helyzetek, amikor a tisztességes emberek és elsősorban a polgárok érdekében nem lehet hallgatni” – hangsúlyozza a kabinet.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek