Sürgősségi kormányalakítás Lisszabonban

Választási győzelmének másnapján tárgyalóasztalhoz ült Pedro Passos Coelho, a jobbközép PSD elnöke és Paulo Portas, a jobboldali CDS-PP vezére, hogy megállapodjanak a két párt közötti koalíció feltételeiről. A felek a tárgyalás részleteiről nem nyilatkoznak, sajtóértesülések szerint azonban a két pártelnök a fő kérdésekben – így például a minisztériumok számának jelentős mértékű csökkentésében és az alkotmány felülvizsgálatában – már egyetértésre jutott.

A választások hivatalos eredményét a külföldi választókörzetekben leadott szavazatok megszámlálása után, szerdán hirdetik ki, és az államfő várhatóan még aznap kormányalakítási megbízást ad Passos Coelho miniszterelnök-jelöltnek, aki így már az Európai Tanács június 23-án kezdődő ülése előtt esküt tehet.

A Portugáliának nyújtott segélycsomag feltételéül szabott intézkedések gyors végrehajtása, illetve az ehhez szükséges jogszabályok elfogadása érdekében a portugál parlament idén nem tart nyári szünetet. Passos Coelho ígérete szerint kormánya addig nem fog pihenni, amíg növekedési pályára nem állítja Portugáliát, a piacok azonban szkeptikusak: az ibériai ország a héten a második helyre lépett előre a legnagyobb csődkockázatú országok Görögország által vezetett listáján, a Nemzetközi Valutaalap pedig a napokban közzétett előrejelzésében úgy számol, hogy a portugál államadósság 2013-ra el fogja érni a GDP 115 százalékát.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »