Törökország: ne egyetlen párt döntsön az alkotmányról!

Az ellenzékkel való együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet a várakozásoknak megfelelően harmadszor is parlamenti többséget szező Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) Törökországban. Recep Tayyip Erdogan pártja 325 helyet szerzett az 550 fős parlamentben a vasárnapi választáson, ezzel ugyan győzelmet aratott, de nem sikerült kétharmados többséget szereznie, így az új alkotmányra vonatkozó AKP-s tervek megvalósításához is segítségre lesz szükség.

Elemzők szerint a török társadalomban megvan az igény az új alaptörvényre, arra azonban nem akartak felhatalmazást adni, hogy egyetlen párt kezében összpontosuljon a hatalom, amely konszenzus nélkül, saját alkotmányt hozna létre. Ezt erősítette meg Erdogan is, aki Ankarában a győzelem kihirdetését követően úgy nyilatkozott, hogy egyaránt keresik majd az együttműködést „a parlamenti ellenzéki pártokkal, a törvényhozáson kívül rekedtekkel, nem kormányközi szervezetekkel… és mindenkivel, akinek valamiféle mondanivalója lenne a témával kapcsolatban.”

A részvételi arányra az elmúlt választásokhoz hasonlóan most sem lehetett panasz: az erre jogosultak 84 százaléka leadta a voksát, emellett nőtt a bejutott női képviselők száma (50-ről 78-ra). Az AKP mögött a legnagyobb ellenlábasnak számító Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a szavazatok 26 százalékával, illetve a szélsőséges Nemzeti Haladás Pártja (MHP), amely vesztett népszerűségéből. A kurd Béke és Demokrácia Pártja (BDP) a várakozásoktól eltérően kifejezetten jól szerepelt, a következő négy évre 35 helyet tudhat magának a törvényhozásban.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »