Milliárdokat küldenek haza a vendégmunkások

Közel hárommilliárd eurót küldenek haza évente a külföldön dolgozó romániaiak – derül ki egy felmérésből. A vendégmunkások nagy többsége szeretne hazatérni, de kevesen bíznak a romániai lehetőségekben.

A külföldön dolgozó romániai munkavállalók évente átlagosan 9000 eurót takarítanak meg, ebből pedig 2000 eurót küldenek haza – derül ki a Soros Alapítvány és az Országos Forrásadatok Nemzetközi Ügynöksége (IASCI) által készített felmérésből. 2009 és 2010 augusztusa között a külföldön munkát vállaló román állampolgárok összesen mintegy 12 milliárd eurót takarítottak meg, ebből 2,9 milliárdot küldtek haza otthon maradt rokonaiknak.

Gabriel Petrescu, a Soros Alapítvány romániai vezetője a felmérés csütörtöki, bukaresti bemutatóján elmondta, a romániai vendégmunká-sok országonkénti megoszlása képzettségüktől is függ. A vendégmunkások többsége Olaszországban és Spanyolországban dolgozik (43, illetve 23 százalék), ahol alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökben, zömmel az építőiparban és a mezőgazdaságban tevékenykednek.

A Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban (7, 5, illetve 2 százalék) dolgozó romániaiak ugyanakkor elsősorban különleges szakértelmet igénylő területeken találtak állást. Petrescu szerint egy külföldi román háztartás havi átlagjövedelme 1896 euró, ennek mintegy 40-45 százalékát tudják félretenni, és csupán 6 százalékát küldik haza Romániába. 

Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza elmondta, az Európai Unió déli tagállamaiban (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország) dolgozó románok azért teszik félre a pénzt, hogy egyszer hazatérjenek Romániába. 25 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy házat kívánnak építeni Romániában, ugyanakkor azzal a problémával szembesülnek, hogy mivel az építő-, illetve a könnyűiparban dolgoznak, Romániában ezek az ágazatok nem nyújtanak számukra megfelelő munkalehetőségeket. 

Az északi államokban, illetve az Egyesült Államokban és Kanadában dolgozó romániaiak ugyanakkor nem kívánnak hazatérni Romániába, és pénzt sem küldenek haza.

Leonard Orban, Traian Băsescu államfő Európa-ügyi tanácsadója rámutatott, a román állampolgárok külföldre irányuló migrációja előbb-utóbb jelentős gazdasági problémákat okoz otthon, mivel sokan közülük nehezen helyettesíthető szakemberek. Mint elmondta, az Európai Bizottság június 24-i ülésén tárgyal majd a migrációról és a menedékjog biztosításáról, az erre vonatkozó szabályozás elfogadása pedig hosszú időre meghatározza majd az EU bevándorlási politikáját. Mint kifejtette, sokan vannak azok, akik „erőddé” alakítanák az EU-t, amelyben csakis a képzett bevándorlókat fogadják be, hogy ezáltal is hozzájáruljanak a régió gazdasági fellendüléséhez.

Krónika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »