Most a kisebbségek lassítják a román kisebbségi törvényt

Újabb akadályok gördültek a kisebbségi törvény elfogadása elé, ezúttal a nemzeti kisebbségek képviselői csoportja terjesztett be módosító javaslatokat, és ez meggátolhatja, hogy az RMDSZ elvárásainak megfelelően a parlamenti ülésszak végére elfogadják a jogszabályt. Márton Árpád képviselő szerint ultimátumuk teljesítése nem lehetetlen, de ehhez nagyon sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie.

A kisebbségek Varujan Pambuccian képviselő által vezetett csoportja azt szeretné elérni, hogy az etnikumközi kapcsolatok igazgatósága a kormány fennhatósága alól parlamenti alárendeltségbe kerüljön, és a hivatal testülete, a kisebbségi tanács független intézményként váljék fő hitelutalványozóvá – mondta el Márton Árpád, aki azt is kiemelte, hogy a változás a kisebbségi törvény 15. cikkelyének módosításához vezet. „Minél több módosító javaslatot kezdeményez a koalíció, annál inkább nehezíti az elfogadást” – mondotta.

Az RMDSZ-nek sikerült megállapodnia a Demokrata Liberá­lis Párttal, végigtárgyalták a jogszabály összes cikkelyét, és megszületett az a változat, amelyet a koalíció minden képviselője megszavazhat – fejtette ki, majd hozzáfűzte: váratlan helyzettel szembesültek a kisebbségek kezdeményezése miatt. Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnökének a napokban megfogalmazott kifogásaival kapcsolatban a háromszéki képviselő elmondta: az lenne a legfontosabb, hogy elfogadják a jogszabályt, aztán lehet változtatni, módosítani rajta. „Most semmilyen törvény nincs, se jó, se rossz” – érvelt.

Az RMDSZ-es politikus szerint, ha a bizottság elnöke megfelelően viszonyul a kérdéshez, jövő hétre elkészülhet a jelentés. Persze csak akkor, ha időközben a kormánytól is megérkezik az újabb véleményezés, időközben ugyanis változott a kabinet összetétele, és némelyek szerint erre is szükség van. Ha elkészül a bizottság jelentése, egy héten belül a plénum elé kerülhet a jogszabály, és ha minden kormánypárti képviselő jelen lesz, s fegyelmezetten megszavazza, akkor elfogadhatják még június vége előtt. „Nagyon sok a ha…, de nem lehetetlen a kisebbségi törvény elfogadása” – vélekedett a képviselő, aki elismerte, külön akadályt jelent még az ellenzék is, amely valószínűleg módosítások sokaságát nyújtja majd be, és mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az RMDSZ ultimátumának teljesítését.

Kelemen Hunor szövetségi elnök és több vezető politikus jelentette be: a koalíció szakítópróbája a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása még ebben a parlamenti ülésszakban.

Háromszék.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »