Szerbia privatizálja a Magyar Nemzeti Tanács médiumait

Közzétették a szerbiai médiastratégiát, amely kötelezően magánosítana minden médiaházat. A dokumentum leszögezi, hogy a nemzeti tanácsok tulajdonában sem lehet egyetlenegy médiaház sem.

A Szabadkai Rádió híre szerint a stratégia elfogadása után 18 hónap alatt módosítanak minden törvényt, amely esetleg tiltja a kisebbségi tájékoztatási eszközök privatizációját. Ha ez bekövetkezik, akkor az a jelenleg működő magyar nyelvű tájékoztatási rendszer gyakorlati felszámolásához vezethet Szerbiában. Az eddig magánosított médiumok legtöbbje tönkre ment. A 40 éves Zombori Rádió például azért nem sugároz műsort, mert már a villanyáramot sem tudja fizetni. A szerb stratégiakészítők európai követelménynek nevezik a magánosítást.

A Magyar Nemzeti Tanács médiafelelőse szerint ez nem fedi a valóságot, mert Európában számtalan médium van önkormányzati tulajdonban. Most példákat gyűjtenek, hogy az EU–ban hol és miként rendezték a kérdést.

Más hír szerint a Köztársasági Műsorórási Ügynökség elutasította a Magyar Nemzeti Tanács kérelmét, hogy pótfrekvenciák biztosításával tegye lehetővé, hogy újra műsort sugározhasson az egyetlen bánsági magyar rádió, a muzslai Zeppelin, valamint a hajdújárási Rádió 90. Erről tegnap tárgyalt az MNT tájékoztatási bizottsága. Az indoklásban az áll, hogy nincs műszaki lehetőség arra, hogy Szabadka és Nagybecskerek újabb frekvenciákat kapjon.

A bizottság megkérdőjelezhetőnek találja ezt az indokot, s úgy véli: ezzel sérült a kisebbségek szerzett joga. Mint ismeretes a közelmúltban több mint 10 rádió szűnt meg Vajdaságban, amely rádiók magyar nyelven is sugározták műsoraikat.

Vajdaság.ma

Friss hírek