Problémás átlépni az ukrán határt

Évről évre újra előjönnek a gyerekek vakációzásával kapcsolatos problémák. Szerhij Brovko, a Csapi Határőrosztag szóvivője szerint ilyenkor rengeteg szülő küldi külföldre nyaralni a csemetéjét, vagy utazik az egész család. A felhőtlen üdülést azonban már a határátkeléskor beárnyékolják a hiányos szabályismeret miatti problémák.

„Az idén öt hónap alatt 216 személy, közöttük 86 kiskorú volt kénytelen a határátkeléskor félbeszakítani  az utazását – mondja a szóvivő. – Megdöbbentő, hogy sokan mennyire nem ismerik az államhatár átlépésére vonatkozó paragrafusokat. Mégis nekivágnak  a nagyvilágnak, majd a hatóságot és a törvényeket szidják a bosszúságuk miatt.”

Pedig semmi gond nem lehet, ha mindenki betartja  a szabályokat. Szerhij Brovko  szerint ezeket nem nehéz megjegyezni.

„Az  ukrán állampolgárok számára az államhatár átlépését  az e célra  épített átkelők biztosítják  a törvényben előírt feltételeknek megfelelően. A határátkeléskor a vámvizsgálatot követően az útlevél ellenőrzésére kerül sor. Az úti okmányhoz azonban olykor más igazoló iratok felmutatása is szükséges” – folytatja a szóvivő.

A szóvivő szerint leginkább a kiskorúakkal utazók, avagy azokat utaztatók  legyenek nagyon figyelmesek. Nagyon gyakori hiba, hogy  hiába van érvényes gyerekútlevél, ha a kiskorú nem tudja  felmutatni  az egyik, vagy mindkét szülő közjegyzőileg hitelesített  utazási beleegyezését. Sokszor előfordul az is, hogy a gyerek fényképe hiányzik a szülők egyikének útleveléből, lejárt az érvényessége, avagy sérült az irat.

Azok a szülők, ukrán állampolgárok, akik gyerekekkel utaznak külföldre,  az alábbi okmányok valamelyikét kötelesek felmutatni:

  1. Az ukrán állampolgárságú kiskorúak számára rendszeresített útlevél.
  2. Az egyik szülő útlevele, benne a vele utazó kiskorú adataival és fényképével (utóbbi kötelező!).
  3. Az Oroszországba utazók számára kötelező a 16 éven aluli gyerek születési bizonyítványának felmutatása. A más országokba tartó 16 évnél fiatalabbak  számára kötelező  az anya és az apa részéről a közjegyzőileg hitelesített  beleegyezés, ha csak az egyik szülővel, illetve  általuk felhatalmazott harmadik személy kíséretében utazik.

Nincs szükség a kiskorú számára szóló szülői beleegyezésre, ha a felmenők egyike külföldi avagy hontalan. De csak akkor, ha ezt igazolni tudják a gyerek  születési bizonyítványával. Nem kell a közjegyzői irat, ha a gyerek konzuli nyilvántartásban van, avagy útlevelében szerepel az állandó külföldi tartózkodásra feljogosító bejegyzés.

Akkor sem kell felmutatni a két  szülő beleegyezését, ha  egyikük elhalálozott, s annak tényét igazolják. Ez a helyzet akkor is, ha bírósági határozat van  az  apa vagy az anya  szülői jogának megvonásáról, eltűntté nyilvánításáról, önálló döntésképtelenségéről, a tizenhat éven aluli szülői beleegyezés nélküli utazásáról.

„A határőrség komolyan veszi ezeket a szabályokat – szögezi le  Szerhij Brovko. – Ezért is kérünk mindenkit,  indulás előtt ellenőrizzék, minden rendben van-e. Ha kételkednek, inkább kérdezzenek rá még egyszer, semhogy rosszul kezdődjön a nyaralás.”

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek