Berényi: mégiscsak leszavazhatóak a magyarok

A kormány Kisebbségi Bizottságának tegnapi ülése igazolta a Magyar Koalíció Pártja korábbi félelmét, miszerint a bizottság összetételéből adódóan (23-ból 5 fő) a kisebbségekkel kapcsolatos általános, mindenkit érintő döntéseknél leszavazhatóak a szlovákiai magyarok.

Az MKP számára elfogadhatatlan, hogy elsődlegesen a magyar nemzetiségű választópolgároknak köszönhetően miniszterelnök-helyettessé vált Rudolf Chmel a tegnapi ülésen nem a szlovákiai magyarok képviselőjére, hanem egy másik kisebbség jelöltjére szavazott. Ennek köszönhetően nem Öllős László, a Fórum Intézet elnöke, hanem Pavel Traubner lett a bizottság alelnöke, egyben a  Kisebbségi Tanács tagja.

Az MKP tiszteli Pavel Traubnernek, a zsidó kisebbség képviselőjének szakmai és emberi kvalitásait, ugyanakkor jogos követelésnek tartja, hogy a bizottság alelnöke a legnagyobb szlovákiai magyar kisebbség képviselője legyen. Rudolf Chmel, a Most-Híd miniszterelnök-helyettese szavazatával és döntésével ebben a kérdésben szembefordult a szlovákiai magyarok érdekeivel.

Az MKP furcsállja, hogy személyi kérdésekben nyíltan, és nem titkosan szavaztak. Ez is jelzi, hogy a kormánypolitikusokban a főügyészválasztás óta eluralkodott a bizalmatlanság. A kisebbségi tanács legitimitását nem erősíti az sem, hogy a megválasztott személynek nem sikerült megszereznie a jelenlévők szavazatainak több mint 50 százalékát, mivel az Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsának Kisebbségügyi Bizottsága 23 tagjából csak 11 szavazatot kapott.

Szabad Újság

Friss hírek