Kövér László felbőszítette a szlovák ellenzéket

Kövér László magyar házelnök interjúja kiverte a biztosítékot a szlovák ellenzéknél. A Smer sajtótájékoztatót tartott, Slota is megszólalt.

Az embernek nem kell tapasztalt diplomatának lennie ahhoz, hogy olvasni tudja a jeleket, melyek Magyarország csúcspolitikusaitól érkeznek, véli a Robert Fico vezette Smer. „Budapesttől olyan pofont kaptunk, mely csíp, mint a paprika. Itt az ideje reagálni“ – mondta keddi sajtótájékoztatóján Oľga Algayerová, a Smer árnyékkormányának külügyminisztere. A legnagyobb ellenzéki párt bírálja Iveta Radičová kormányát, és Mikuláš Dzurinda külügyminisztert is, mert azok nem reagáltak a Kövér Lászlóval készült hétfői interjúra.

Kövér a Hospodárske Noviny gazdasági lapnak kijelentette: a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, és a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez, Magyarországhoz tartoznak. „Szlovákia nagyon gyorsan megkapta a választ visszakozó, szervilis külpolitikájára“ – jelentette ki Marek Maďarič, a Smer alelnöke.

Algayerová szerint a kormánynak már a kettős állampolgársággal kapcsolatban is jobban kellett volna figyelnie, mikor Magyarország elutasította a kommunikációt Szlovákiával a javasolt változtatásokról. A Smer veszélyes jelnek tartja azt is, hogy a szlovák és a magyar külügyi bizottság közös ülését elhalasztották egy nappal a megrendezés dátuma előtt.

„A nemzet egysége a határokra való tekintet nélkül is kialakítható és megtartható, főleg az egyesülő Európában” – mondta Kövér. Hozzátette: ő otthon érzi magát Komáromban és, átmenve a hídon, Észak-Komáromban is. Otthon érzi magát Kolozsvár főterén is. „Szellemi, kulturális vagy történelmi értelemben ez az én hazám is” – szögezte le az ominózus interjúban Kövér László. „Ezzel megerősítette a magyar politika revizionista szellemét, és azt, hogy nem tisztelik a szuverén Szlovákiát“ – mondta Maďarič.

A Smer alelnöke szerint az is veszélyes és botrányos, hogy a magyar házelnök említést tett arról is: a Bős-Nagymarosi vízierőmű építésénél Szlovákia állítólag megváltoztatta a határokat, s ebben az esetben Magyarország akár katonai erőt is alkalmazhatott volna. Kövér leszögezte: Magyarország ebben az esetben a nemzetközi jog révén próbált megoldást találni.

Ján Slota, az SNS elnöke megdöbbentőnek tartja Kövér kijelentéseit, melyekkel szerinte megalázta a szlovák nemzetet, és kisajátította a szlovák földet.

Szerinte a magyar házelnök egyértelmű céllal mondta el a Fidesz gondolatait, s a jelenlegi szlovák kormány nem reagál elég erélyesen. „A szlovák kormány és a diplomácia talán akkor sem reagálna, ha lőnének ránk Budapestről. Haladéktalanul vissza kell hívni a magyarországi szlovák nagykövetet, fel kell bontani a jószomszédsági szerződést, melyet a magyar fél durván és arrogánsan megsért“ – vélte a nemzetiek vezetője, aki élesen elutasította, hogy Magyarország Szlovákia szuverenitásába avatkozik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek