Kártérítést kapnak az uborkatermesztők

A romániai uborkatermesztők 247 200 euróig terjedő kártérítést kapnak az augusztus 1-jéig feltételezett kilencmillió eurós veszteségért – közölte hétfőn Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter.

A pénzügyi segély a tavaly eladott termés 4,6 százalékának értékét teszi ki, de nem lesz több, mint a kiadások egyharmada a veszteségesnek számított időszakban.

„Az uborkának a piacról való kivonásáért adandó pénzügyi támogatás 247 200 euró a kilencmillió euróra becsült veszteséggel szemben” – mondta sajtóértekezletén Tabără.

A Mezőgazdasági Minisztérium, az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság képviselői szombaton ültek össze a Hortifruct gazdaszervezettel, hogy felmérjék a romániai uborkatermesztők veszteségeit.

A mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a termesztők kártérítésének megoldása ügyében, mert a Csehország és Németország felé irányuló kivitel, valamint a hazai eladások csökkenése miatt kilencmillió eurós veszteséggel számolnak a következő két hónapra.

Tizenkét állam jelentett be E.coli enterohemorrágia-baktérium fertőzéses esetet, melyet fertőzött uborka okozott.

Tabără elmondta, a Romániában termesztett zöldségek biztonságosak, és azt ajánlotta, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget, a csomagoltakat is alaposan mossák meg fogyasztás előtt.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »