Legalizálnák a válást a Fülöp-szigeteken

Egy friss felmérés szerint a fülöp-szigeteki lakosok fele egyetértéssel voksolna, ha népszavazást tartanának a válás legalizálásáról. A Fülöp-szigetek egyike az utolsó olyan katolikus országoknak, ahol még nem engedélyezett a házas felek elválasztása.

A Social Weather Stations friss felmérése szerint a fülöp-szigeteki lakosság 50 százalék értene egyet a válás intézményének bevezetésével, ennyien igennel szavaznának, ha népszavazáson kellene dönteniük a kérdésről. A kutatás szerint a megkérdezettek 33 százaléka ellenzi csak a válást, 16 százalék pedig nem foglalt állást a kérdésben. A kutatás egy, a közelmúltban a Fülöp-szigetek parlamentje elé benyújtott törvényjavaslat kapcsán készült, amely legalizálná a külön élő párok számára a válás lehetőségét.

A törvénytervezetet jegyző politikus szerint a jogszabály nem sértené a házasság szentségét, egyszerűen arra a tényre reflektál, hogy bár vannak bizonyos fogadalmak, amelyeket életre szólónak szánnak, a valóság azonban gyakran másként alakul.

A Vatikán kivételével gyakorlatilag a Fülöp-szigetek az egyetlen olyan katolikus ország, ahol nem engedélyezett a házasságkötés felbontása. Legutoljára a szintén katolikus Máltán tartottak népszavazást a kérdésben, ahol a lakosság többsége a válás bevezetése mellett voksolt.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Friss hírek