Sima jobboldali győzelem született Portugáliában

A várakozásokkal szemben sima győzelmet aratott a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) az előrehozott parlamenti választásokon Portugáliában, így természetes szövetségesével, a konzervatív Demokrata és Szociális Centrum-Néppárttal (CDS-PP) együtt többségi kormányt alakíthat. A leköszönő miniszterelnök, José Sócrates a választási vereség nyomán lemondott a Szocialista Párt (PS) elnöki tisztjéről.

A vasárnap megrendezett választásokon a PSD sikeres kampányhajrának köszönhetően a voksok 38,6 százalékát szerezte meg, és három dél-portugáliai körzet kivételével mindenhol nyerni tudott. A pártra több mint 2,1 millióan szavaztak a tízmilliós országban. Elért eredménye alapján a PSD a 230 fős parlamentben legalább 105 képviselői helyet fog kapni.

A 2009 óta kisebbségben kormányzó Szocialista Pártra mindössze a választók 28,1 százaléka szavazott; ennél rosszabb eredményt a párt utoljára 1987-ben ért el. A párt így körülbelül 73 mandátumra számíthat. A jobboldali CDS-PP 11,7 százalékot szerzett, egy százalékkal többet, mint 2009-ben, és 24 képviselőt küldhet a parlamentbe. A párt így a PSD-vel együtt abszolút többséggel rendelkezik.

A Portugál Kommunista Párt korábbi támogatottságát megtartva 7,9 százalékon végzett, míg az antikapitalista Baloldali Blokk 2009-hez képest jelentősen visszaesett, és csupán a szavazatok 5,2 százalékát szerezte meg. A részvételi arány rendkívül alacsony volt; a választásokon a szavazásra jogosultak mintegy 59 százaléka járult az urnákhoz.

Sócrates háttérbe vonul

A leköszönő miniszterelnök, José Sócrates vereségét elismerve lemondott a Szocialista Párt elnöki tisztségéről, és hangsúlyozta, hogy új politikai ciklusra van szükség a pártban. A politikus ezért köszönetet mondott a parlamentben eltöltött 23 évéért, és bejelentette, hogy a következő években semmiféle politikai tisztséget nem kíván betölteni. A PS hamarosan rendkívüli kongresszust tart, ahol megválasztják Sócrates utódját.

A távozó kormányfő sajtótájékoztatóján megütközést keltett az az újságírói kérdés, amely azt firtatta, nem tart-e Sócrates attól, hogy most bírósági eljárásokat indíthatnak ellene. A szocialista politikus értelmezhetetlennek tartotta a felvetést, és hangsúlyozta, hogy egy jogállamban az igazságszolgáltatásnak „semmi köze nincs a politikához”.

Passos Coelho, a nagy visszatérő

A választásokon győztes PSD elnöke és kormányfőjelöltje, Pedro Passos Coelho több mint egy évtizedes szünet után tér vissza a portugál parlamentbe. A 46 éves politikus legutóbb az 1990-es években volt parlamenti képviselő, amikor a PSD ifjúsági szervezetének elnöki, majd a PSD frakcióvezető-helyettesi tisztségét is betöltötte. Ezt követően azonban gazdasági szakemberként civil pályára lépett és vállalatokat irányított, emellett önkormányzati politikusként tevékenykedett.

Az országos politikába csupán 2010 tavaszán tért vissza, amikor a PSD elnökének választották. A kampány során ellenfelei ezért gyakran vetették szemére hiányzó kormányzati tapasztalatait, amire válaszul cégvezetőként elért eredményeire hivatkozott, mint amelyek jó alapot jelenthetnek az ország gazdasági válságból való kivezetéséhez.

A választások éjszakáján mondott beszédében Passos Coelho gyors kormányalakítást, teljes körű átláthatóságot és megfeszített munkát ígért, hangsúlyozva, hogy „nehéz lesz, de megéri”. A megválasztott miniszterelnök győzelmét a fiataloknak ajánlotta, és rámutatott, hogy a felelmelkedéshez minden egyes portugálra szükség lesz.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »