Elképesztő ütemben fejlődik Kína

Máire Geoghegan-Quinn kutatásért, innovációért és tudományért felelős európai biztos a héten a ScienceInsider-nek adott interjúban elmondta, lenyűgözte Kína innovációs politikája. Elmondása szerint a kínai innováció elképesztő ütemben fejlődik, Peking pedig gazdaságpolitikájának kulcsfontosságú, központi elemeként kezeli a kutatás-fejlesztést.

A biztos a lap kérdésére úgy fogalmazott, hogy habár Brüsszel nem fél tőle, hogy Kína maga mögött hagyja az Uniót, a kelet-ázsiai ország gyors fejlődése kihívást jelent Európa számára. Hozzátette, hogy bilaterális szinten jelentős kutatás-fejlesztési kapcsolatok alakultak ki egyes uniós tagállamok és Kína között, ugyanakkor közösségi szinten a tudományos párbeszéd és együttműködés további mélyítése szükséges.

A biztos tájékoztatása szerint az európai cégek továbbra is problémásnak ítélik Kínának a technológia transzferekre vonatkozó politikáját, mely kérdést illetően Brüsszel párbeszédet kezdeményezett a pekingi hatóságokkal. Az érintett vállalatok szerint a törvényi háttér megfelelő védelmet nyújt a szellemi tulajdonjogokra vonatkozóan, ugyanakkor a végrehajtással elégedetlenek. Geoghegan-Quinn arról is beszámolt, hogy a kínai oktatási és kutatási projektekben való részvétel megkönnyítését is szorgalmazta, miután véleménye szerint Peking programjai nem elég nyitottak az európai tudósok és diákok számára.

Máire Geoghegan-Quinn még a múlt hét folyamán látogatott Kínába, ahol Van Kang (Wan Gang) tudományért felelős miniszterrel tárgyalt a két fél kapcsolatairól. Az európai biztos elsősorban az energiaiparban való együttműködés mélyítését hangsúlyozta, továbbá dicsérte a két fél közti tudományos együttműködési programokat, különösképp egy közös rákkutatási projektet.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »