Băsescu tanácsadójából munkaügyi miniszter

Sebastian Lăzăroiut, Traian Băsescu államfő volt tanácsadóját jelölte a munkaügyi miniszteri tisztségre Emil Boc kormányfő. Az új tárcavezető tegnap délután le is tette az esküt a Cotroceni-palotában.

A kiszivárgott hírek szerint hatalmas, párton belüli csata előzte meg a kinevezést, sokáig Sulfina Barbut tartották a legesélyesebbnek a tisztségre, ám kinevezését Elena Udrea nem támogatta. A kinevezés előtt a miniszterelnök konzultált Traian Băsescuval, sajtóértesülések szerint az államfőhöz még azzal a javaslattal ment, hogy Sulfina Barbut támogatja. Időközben azonban változott a helyzet, a déli egy órára beharangozott sajtótájékoztató is elmaradt – ezen közölték volna az új tárcavezető nevét –, délután rövid közleményben hozták a sajtó tudomására a döntést.

Sebastian Lăzăroiu 41 éves, szociológusi és politológusi képzettséggel rendelkezik, korábban a CURS közvélemény-kutató intézetet vezette, 2007-től az államfő tanácsadójaként dolgozott, április végén azonban lemondott tisztségéről arra hivatkozva, hogy politikai elemzésekkel szeretne foglalkozni, és tanácsadói minősége miatt bizonyos intézményi korlátokkal szembesülne. Távo­zását sokan összefüggésbe hozták néhány nappal korábban elhangzott nyilatkozataival, miszerint az RMDSZ megtűrt alakulat, mely idővel megszűnhet. Mint ismeretes, a munkaügyi miniszteri tisztség azt követően üresedett meg, hogy Ioan Botiş korábbi tárcavezető összeférhetetlenségi botrányba keveredett, és lemondott. Ezt követően tegnapig Emil Boc vezette a minisztériumot.

A kormányfő tegnap elmondta: ismertette az új miniszterrel teendőit, ezek közül a legfontosabb a munkatörvénykönyv alkalmazása, a feketemunka visszaszorítását célzó küzdelem folytatása, valamint a szociális gondozás törvényének kidolgozása. A tárca átvételekor Lăzăroiu azt mondta, nem idegen tőle a munkaügyi minisztérium, hiszen egy hónapig szabadságon volt, tapasztalattal is rendelkezik, mert az államelnöki hivatalban a szociális és demográfiai kockázatokat elem­ző bizottságban dolgozott. Hozzá­fűzte: nem fél majd konzultálni a volt munkaügyi miniszterekkel és a kormányfővel is. Az eskütételi ceremónián Traian Băsescu államfő reményét fejezte ki, hogy Lăzăroiu a kormány tagjaként is síkra száll azokért a célokért, amelyeket együtt fogalmaztak meg.

Az új miniszter kinevezésének hírére reagálva az ellenzék úgy értékelte, az államfő hűséges embere került tisztségbe. Legfőbb erénye, hogy engedelmes, szófogadó – kommentálta Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke. A De­mok­rata Liberális Párt kormányzati partnere, az RMDSZ nevében Kelemen Hu­nor sok sikert kívánt az új miniszternek. „Ez a DLP döntése, amit mi tiszteletben tartunk, és nem kommentálunk, mert a koalíciós megállapodás szerint minden politikai alakulat maga nevesíti minisztereit. Nem akarom kommentálni, mert mi sem fogadjuk el, hogy kommentálják nevesítéseinket, Lăzăroiu úrnak most lehetősége lesz látni, milyen a kormányzati munka, amikor nem tanácsokat adsz, hanem döntéseket hozol” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Háromszék

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »