Oroszország: Itt már senkinek sem lehet hinni

Oroszország éles hangvételű nyilatkozatban reagált arra, hogy a NATO szerdán úgy határozott, további 90 nappal meghosszabbítja líbiai misszióját. A Unified Protector művelet március 25-én kezdődött meg. A Szövetség eleinte embargóval és repüléstilalmi zóna létrehozásával támogatta a felkelőket, a helyzet romlásával azonban rendszeressé váltak a légicsapások és a haditengerészet alkalmazása is széleskörűvé vált az embargó kikényszerítésében.

Moszkva kezdettől fogva elítéli a beavatkozást, amit leginkább az ENSZ Biztonsági Tanácsának kapcsolódó szavazásain való tartózkodásával nyilvánít ki. A líbiai művelet meghosszabbításának bejelentésére azonban Szergej Lavrov külügyminiszter nyilatkozatban is reagált, rosszallásának pedig a következőképpen adott hangot a RIA Novosztyi tudósítása szerint: „Ez egy olyan helyzet, amiben már senki nem fog elhinni egy szót sem abból, amit mondunk – például, ha pusztán egy repüléstilalmi zóna létrehozásáról beszélünk, és semmi másról. (…) Ha megint előfordul ilyen – bár ne történne – teljesen más jellegű párbeszédre lesz szükség.”

A külügyminiszter beszédében felelős és átgondolt cselekvésre, valamint a nemzetközi jog és az ENSZ rendelkezéseinek szem előtt tartására szólította fel a művelet minden résztvevőjét.

Szálkai Kinga

Friss hírek