Személyesen egyezkedtek Kanada és Izrael miniszterelnökei

A Haaretz nevű izraeli újság kiszivárogtatott információi szerint Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke személyesen kérte arra Stephen Harpert, Kanada miniszterelnökét, hogy ne támogassa a G8-ak találkozója alkalmával egy Palesztin állam létrejöttét az 1967-es történelmi határok mentén. A kanadai kormányfő szóvivője másnap cáfolta, hogy Kanada külpolitikáját külső nyomás hatására alakította volna ki.

Dimitri Soudas, Harper miniszterelnök szóvivője, a Postmedia News hírportálnak küldött e-mailjében azt is kiemelte, hogy Kanada álláspontja hajthatatlan, ami Izrael mostani határainak fenntartását illeti és nem kívánnak további tárgyalásokba bocsátkozni a palesztinokkal, míg elnökük, Mahmoud Abbas fel nem bontja egyetértési megállapodását a Hamas nevű terrorista szervezettel.

A Haaretz névtelen informátora szerint Netanjahu miniszterelnök az után kezdeményezett privát telefonhívást, miután Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az 1967-es, úgynevezett “hat napos háború” előtti határokon alapuló béketárgyalásokat javasolt izraeliek és palesztinok között. Az izraeli politikusok szerint azok a határok védelmi szempontból tarthatatlanok, ezért fontos, hogy a csoport tagjai ne döntsenek azok visszaállításáról.

Végül a G8-as találkozón elfogadott határozatban a vezetők támogatásukról biztosították Obama elnököt, – ami a béketárgyalásokat illeti – ám nem tettek említést az 1967-es országhatárokról.

Kummer Lívia

Friss hírek