Csigalassúsággal növekszik az amerikai gazdaság

Az amerikai gazdaság – néhány kedvező hírtől eltekintve – nagyon lassan növekszik.

Barack Obama amerikai elnök 2012-es újraválasztásáról elsősorban a gazdaság helyzete fog majd dönteni – vélik egyhangúan amerikai politikai elemzők. Felmérésekből rendre kiderül, hogy az amerikaiak a gazdaságot és a munkanélküliséget tekintik a legfontosabb kérdésnek, sokkal fontosabbnak, mint a környezetvédelmet, a külpolitikát vagy a bevándorlók helyzetét.   

Márpedig az amerikai gazdaság – néhány kedvező hírtől eltekintve – nagyon lassan növekszik. Ezt számos aktuális adat alátámasztja. Az ingatlanpiacot mérő S&P/Case-Shiller Index szerint 4,2 százalékkal estek az ingatlanárak. A fogyasztók bizalmi indexe (Consumer Confidence Index, CCI) továbbra is nagyon gyenge. Az autóeladások féléves mélyponton vannak. A gazdaság mindössze 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévben. Pénteken ráadásul új adatok várhatóak a munkaerőpiacról, amelyek a várakozások szerint csalódást fognak okozni, márpedig amerikai elnököt még sohasem választottak újra 7,2 százalékos munkanélküliség felett. Jelenleg 9 százalékos a munkanélküliség, vagyis 13,7 millió amerikai keres munkát. Ehhez jön azoknak a száma, akik már felhagytak a kereséssel, így nem szerepelnek a statisztikákban.

További rossz hír Obama és a demokraták számára, hogy a Képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok kedden nem szavazták meg az adósságplafon megemelését. Az Egyesült Államok jelenlegi adósságplafonja 14 300 milliárd dollár, ezt kellene augusztus elejéig megemelni, hogy ne kerüljön fizetési gondokba az ország. Ez ügyben további tárgyalások várhatóak.

Hettyey András

Friss hírek