Vitát robbantott az afganisztáni szerepvállalás Németországban

Fellángoltak a viták az afganisztáni német szerepvállalásról azt követően, hogy az elmúlt kilenc napban a Bundeswehr négy katonája vesztette életét az ázsiai országban.

Előző nap az észak-afganisztáni Baglán tartományban egy pokolgépes merénylet következtében egy német katona meghalt, és öt megsebesült. Ezzel az Afganisztánban elesett német katonák száma 51-re emelkedett.

Az ellenzéki Zöldek pártja pénteken azonnali parlamenti vitát követelt a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) stratégiájáról, a Baloldal pártja pedig ismét a német kontingens haladéktalan kivonását követelte.

Katonai szakértők pedig úgy vélekedtek, hogy nem megfelelő az Afganisztánban állomásozó német katonák felszereltsége.

Claudia Roth, a mind nagyobb támogatottsággal rendelkező Zöldek elnöke egy pénteki interjúban helytelennek nevezte az ISAF offenzív stratégiáját. A pártelnök szerint a több hónapja tartó stratégia – amelyet Németország is támogat – egyáltalán nem segítette elő az afganisztáni helyzet remélt stabilizálását, sőt a lakosság körében inkább bizalmatlanságot keltett.

Elutasította a bírálatot és a német katonák kivonását célzó követelést a kormány két illetékes minisztere. Guido Westerwelle külügyminiszter azt mondta, hogy a jelenlegi stratégiát kell tovább folytatni. A miniszter szerint mielőbb olyan helyzetet kell teremteni, hogy lehetővé váljék a biztonsági feladatok ellátásának átadása az afgán erőknek, és ily módon megkezdődhessen a kivonulás. Westerwelle úgy vélte, hogy a belső megbékélés rendkívül nehéz ugyan, de nincs alternatívája.

Hasonlóan vélekedett Thomas de Maiziere védelmi miniszter: ő a német szerepvállalás támogatására szólított fel. A miniszter szerint a történtek ellenére sem lehet fejet hajtani az erőszak, illetve a terroristák előtt.

Egy tekintélyes katonai szakértő az áldozatok növekvő száma kapcsán azt fejtegette, hogy nem megfelelő a német kontingens felszereltsége, elmarad például az amerikaiétól. A szakértő szerint bizonyos felszerelések hiányával magyarázható, hogy a német katonák nem mindig képesek az aknák, valamint pokolgépek észlelésére, illetve hatástalanítására. Utalt arra is, hogy a német kontingens nem rendelkezik olyan, különleges védelmet nyújtó harci járművekkel, mint az amerikai.

Szakértői vélekedések szerint egyébként feltűnő a tálibok észak-afganisztáni aktivizálódása. Sokan nem tartják kizártnak, hogy beépített emberekkel rendelkeznek azon afgán hatóságok soraiban, amelyek tájékoztatást nyújtanak a nemzetközi biztonsági erő mozgásáról. A tervezett és 2014 végéig előirányzott csapatkivonást mindez rendkívüli módon megnehezítheti – fogalmaztak a szakértők.

MTI

Friss hírek