Ausztria: házkutatások az egyik legnagyobb korrupciós ügyben

Házkutatásokat tartottak három magánszemélynél Ausztriában a Schüssel-kormány idején kötött vadászrepülőgép-beszerzési szerződésekkel összefüggésben.

Az előző napi házkutatásokról Peter Pilz ellenzéki politikus, a Zöldek parlamenti képviselője tájékoztatta a sajtót, nevek említése nélkül. Az ügyészség megerősítette Pilz értesülését, de neveket szintén nem közölt, csak annyit tudni, hogy két fegyverlobbistáról és az Eurofightert gyártó EADS német hadiipari konszern egyik menedzseréről van szó.

Mint azt a politikus egy sajtótájékoztatón elmondta, az évek óta húzódó nyomozást egy Olaszországban csalás gyanújával őrizetbe vett férfi vallomása lendítette ismét mozgásba. Pilz tájékoztatása szerint a fiktív cégek „specialistájának” tartott Gianfranco Lande április elején tett vallomásában olyan „postafiókcégekről” beszélt, amelyek kapcsolatban álltak az Eurofighter gyártójával, a német EADS hadiipari konszernnel. Ezek egyikét, a Londonban bejegyzett Vector Aerospace-t állítólag az EADS hozta létre kizárólag az osztrák Eurofighter-beszerzéssel kapcsolatos kompenzációs ügyletek lebonyolítására. Állítólag 87 millió euró folyt keresztül az alkalmazottak nélküli cégen 2004 és 2009 között.

A Wolfgang Schüssel vezetése alatti, 2000 és 2007 közötti kormányok idején kötött Eurofighter-szerződésekkel korábban parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott korrupció gyanúja miatt, Peter Pilz vezetésével. Pilz csütörtökön annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „kormánytagokat” is megvesztegettek. „Enélkül egyáltalán nem ment volna” – tette hozzá.Az ügyészség idén márciusban, bizonyíték hiányában zárta le a nyomozást az Eurofighter-ügyben egy sor másik szálon. Továbbra is eljárás alatt áll viszont Ausztriában az osztrák vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatos korrupció gyanúja miatt Alfons Mensdorff-Pouilly, aki az Eurofighter és a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems cégcsoport üzletszerzőjeként tevékenykedett korábban.

Mensdorff-Pouillyt Nagy-Britanniában tavaly vádeljárás alá vonták azzal a gyanúval, hogy 2002. január 1. és 2008. december 31. között „összeesküdött másokkal” egyes közép- és kelet-európai kormányok – köztük Csehország, Magyarország és Ausztria – „ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek” történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására. A brit eljárást egy hét után váratlanul megszüntették, miután az ugyancsak vizsgálat alá vont BAE vádalkut kötött a brit és az amerikai hatóságokkal. Az osztrák ügyészség jelenleg válaszra vár a brit társszervekhez benyújtott jogsegélykérelmére. Az üzletember ügyvédje eközben az osztrák vizsgálat megszüntetését kérvényezte a kettős büntethetőséget kizáró európai uniós jogszabályokra hivatkozva.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »