Románia: lesz kisebbségi törvény

„A kisebbségi törvény elfogadása a koalíció vállalása, és minden adott ahhoz, hogy az ülésszak végéig elfogadjuk a jogszabályt” – nyilatkozta az Új Magyar Szónak Ioan Oltean, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) főtitkára egy nappal azután, hogy a PD-L egyik alelnöke, Gheorghe Flutur hasonló ígéretet tett. A politikus tagja a nagyobbik kormánypárt háromfős munkacsoportjának, amelynek feladata a kisebbségi törvény vitájának felgyorsítása.

A testületnek elsősorban arról kell döntenie, honnan folytassák a jogszabály tárgyalását. Oltean a lapnak elismerte, a munkacsoport még nem ülésezett. „Ám még ezen a héten összeülünk, és én azt fogom javasolni, hogy a törvény vitáját ott folytassuk, ahol abbahagytuk, azaz a 19. cikkelynél” – nyilatkozta a képviselő, aki úgy tudja, hogy a munkacsoport egy másik tagjának, Daniel Buda PD-L-frakcióvezetőnek hasonló az álláspontja a kérdésben.

Mint ismert, a kisebbségi törvény tervezete jelenleg a képviselőház emberjogi szakbizottságának fiókjában hever. A testület RMDSZ-es tagja, Varga Attila nem osztja Ioan Oltean optimizmusát. Szerinte a törvény vitáját nem munkacsoportok megalakításával kellene felgyorsítani. „Én még csak a munkacsoport megalakításáról sem tudtam. Annyit tudok, hogy legkésőbb jövő héten nem folytatjuk a törvény vitáját, vajmi kevés esélye van az elfogadásának még ebben az ülésszakban” – mondta az ÚMSZ-nek Varga.

Az RMDSZ-es képviselő tájékoztatása szerint a szakbizottság jelenleg a kormány álláspontját várja a kisebbségi törvény tervezetével kapcsolatban. Reményei – és Emil Boc miniszterelnök ígéretei – szerint ez a jövő hét elején megérkezik a testülethez, és akkor elkezdhetik a munkát.

„A vita felgyorsításának feltétele, hogy partnereink biztosítsák a jelenlétet, és ne álljanak elő módosító javaslatokkal. Erre ígéretet tettek, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz” – jelentette ki Varga. Közlése szerint az RMDSZ-nek is az az álláspontja, hogy a vitát a 19. cikkelytől kell majd folytatni.

Korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök az ÚMSZ kérdésére kijelentette: „június végéig vagy lesz kisebbségi törvény, vagy nem lesz koalíció”. Legutóbbi sajtótájékoztatóján a parlament előtti felelősségvállalást is kilátásba helyezte, ha nem haladnak a jogszabály vitájával.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek