Megvonnák Tőkés László román állampolgárságát

A brüsszeli Székelyföld-képviselet megnyitása miatt megvonná Tőkés László román állampolgárságát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője – tette közzé a Krónika. Puiu Haşotti szenátusi felszólalásában úgy fogalmazott: sajnálja, hogy nem létezik az állampolgárság megvonásáról rendelkező törvény.

Puiu Haşotti szerint a brüsszeli iroda megnyitására nem került volna sor, ha a román parlament határozottan fellép a március 15-i megemlékezésekkor a magyar politikusok kijelentései ellen. A liberális párti szenátor kezdeményezte egyebek között annak a politikai nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a bukaresti parlament el akarta utasítani néhány Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, amelyekről utólag kiderült, hogy nincs köze a magyar miniszterelnök üzenetéhez.

Haşotti egyebek között azért kifogásolja az iroda megnyitását, mivel fogalmazása szerint Székelyföld soha nem létezett és most sem létezik a román történetírásban. Meglátása szerint a képviselet megnyitása a „románellenes” Tőkés Lászlónak tulajdonítható. „Sajnálom, hogy nem létezik egy olyan törvény, amely alapján megvonhatnánk Tőkéstől a román állampolgárságot” – közölte.

Úgy vélte, ha a parlament reagált volna akkor, amikor kezdeményezte, hogy a törvényhozás ítélje el egyes magyar politikusok március 15-e környékén tett, autonómiát támogató nyilatkozatait, akkor nem történhetett volna meg az, hogy a magyar állam tulajdonában lévő épületben a Székelyföld képviseletet nyisson. Mint ismeretes, a politikai nyilatkozattal a bukaresti parlament annak idején vissza akart utasítani néhány, Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, amelyről utólag kiderült, hogy nincs köze a magyar miniszterelnök üzenetéhez.

„A Székelyföld megnevezés nem létezett és nem létezik a román történetírásban. Ki a felelős mindezért? Elsősorban Tőkés László, akitől nagyra becsült RMDSZ-es kollégáink elhatárolódtak, ahogy mi is mindig elhatárolódtunk Corneliu Vadim Tudortól. Az a Tőkés, aki a demokrata-liberális párti (PDL) képviselők szavazataival lett az Európai Parlament alelnöke, és aki folyamatosan nagy románellenességről tesz tanúbizonyságot. Kár, hogy nincs olyan törvény, amely lehetővé tenné a román állampolgársága megvonását, de ilyen az élet” – hangoztatta Puiu Haşotti.

A román alkotmány szerint egyébként a román állampolgárság nem vonható vissza azoktól, akik születésüknél fogva szerezték meg azt.

Krónika.ro

Friss hírek