A ruszinoknak nem tetszik a kisebbségi nyelvtörvény

A Náš kraj (Mi vidékünk) politikai párt, melynek programja a ruszin és ukrán kisebbség érdekvédelmét tűzi ki célul, elégedetlen a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel.

A párt elsősorban azzal nem ért egyet, hogy a kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöb csak 10 év múlva csökken 20 százalékról 15-re. Azt a feltételt, hogy egy adott község csak abban az esetben kerülhet a kétnyelvű települések jegyzékébe, ha két egymást követő népszámlálás megerősíti a nemzeti kisebbségek növekvő számát, Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője követelte a törvénybe.

„A törvény erősítheti a demokráciát, és jelezheti a világnak, hogy a szlovák nép toleráns kisebbségeivel szemben, de csak akkor, ha itt és most, a 2011-es népszámlálás eredményeinek bejelentése után lép érvénybe, és nem csak 2021-ben“ – mondta Ľuba Kráľová, a párt elnöke a Sme napilapnak.

Elmondása szerint a 15 százalékos küszöb épp a ruszin kisebbségnek lenne hasznára. Feltételezi, hogy több ruszin kisebbséggel rendelkező település kerülhetne ezáltal a kétnyelvű falvak listájára, mint magyar.

„A ruszinok mindig Szlovákia lojális polgárai közé tartoztak, így a 15 százalékos küszöböt a többségi, szlovák nemzet előzékeny lépésének tartanánk, mely semmilyen módon nem veszélyezteti vagy korlátozza a többséget“ – vélte Kráľová.

A kisebbségi nyelvhasználati törvényt a múlt héten fogadta el a parlament. Hatályba akkor lép, ha Ivan Gašparovič államfő is aláírja. Szlovákiában jelenleg 68 kétnyelvű ruszin település létezik. A csökkentett küszöb nyomán ez a szám 113-ra emelkedne.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »