Népszámlálás: nem éltek nyelvi jogaikkal a magyarok

Magyar nyelven is ki lehetett tölteni a népszámlálás elektronikus íveit, ám ezzel a lehetőséggel az interneten magukat megszámlálók alig több mint egy százaléka élt Szlovákiában.

Vasárnap éjfélkor lezárult az elektronikus népszámlálási adatlapok kitöltésének lehetősége. A szlovákiai lakosság 563 694 adatlapot töltött ki online – közölte tegnap Ľudmila Benkovičová, a statisztikai hivatal elnöke. A hivatal az Új Szó kérdésére közölte: 7437 ívet töltöttek ki magyarul.

Ez az adatlapok 1,32%-ának felel meg, miközben a magyarság aránya ennek a hét és félszerese.

Interneten összesen 398 644 személyi, 49 657 házra és 115 393 lakásra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki. Magyarul 5214 személyi, 860 ház- és 1363 lakás-adatlapot dolgoztak fel. Az ívek kitöltésénél a nyelvválasztás az első lépések között szerepelt, így azt sem lehet mondani, hogy a statisztikusok eldugták volna ezt az opciót.

Azok, akik hagyományos módon szeretnék kitölteni a számlálóíveket, június 6-ig tehetik meg. Addig tart ugyanis az ívek gyűjtése. Közben az Új Szó több olvasója továbbra is arra panaszkodott, hogy mind a mai napig nem kapta meg a népszámlálási íveket. A statisztikai hivatal elismerte, tud a problémáról, mely főként a nagyobb városokat érinti. Ezekben – elsősorban Pozsonyban – több száz számlálóbiztos „dezertált”. Benkovičová hozzátette: a cenzus helyi lebonyolításáért az önkormányzatok a felelősök, a hivatal nem gyakorolhat rájuk nyomást, csak kérheti őket.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »