Mátyás, talpig román „trikolórban”

Román nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el tegnap egy hetven év körüli férfi a Mátyás-szoborcsoport talapzatára – teljesen háborítatlanul. A trikolóros szalagon egy, a moldovabányai csatával kapcsolatos szöveg állt.

A helyi sajtó értesülései szerint a szobor előtti gyepen álló „Iorga-táblát” felügyelő biztonsági őr tétlenül nézte végig a férfi akcióját, miközben tegnapelőtt Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét megszólították, hogy nem helyezhet el virágcsokrot az ominózus táblára. A délutáni órákban a köztisztasági vállalat alkalmazottai eltávolították a trikolóros koszorút a talapzatról.A szoborcsoport előtt azonban továbbra is ott áll a napokkal ezelőtt törvénytelenül elhelyezett „Iorga-tábla”, annak ellenére, hogy több magyar civil és politikai szervezet is kifogásolta az elhelyezését, kérve eltávolítását.

Eközben Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár bekérette a külügyminisztériumba Ireny Comaroschit, Románia budapesti nagykövetét A külügyminisztérium parlamenti államtitkára aggodalmát fejezte ki a napokban Kolozsváron történtek miatt – tájékoztatta a tárca az MTI-t. Az államtitkár a kolozsvári Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló, valamint a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügyét említette a diplomatának, s elmondta: ezek az események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi viszonynak.

A bukaresti parlamentben is téma volt a táblaügy. „A Ceauşescu-korszakra jellemző politikai kétarcúság jelensége újra megjelenik a napi politikában” – fogalmazott tegnap napirend előtti felszólalásában Kötő József képviselő. „Európa felé, a demokratikus jogállam szerepében tetszelegve úgy teszünk, mintha törvénykezésünk és kormányzási programjaink révén esélyegyenlőséget biztosítanánk valamennyi közösség számára, viszont döntő pillanatokban, végrehajtó hatóságaink által durván megsértjük a békés együttélés szabályait” – fogalmazott Kötő.

A Ziua de Cluj című helyi lap értesülései szerint Mircea Jorj, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári elnöke hivatalos beadványban kérni szándékozik az önkormányzattól, hogy írjanak ki referendumot a tábla ügyében.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »