Amerikában is ellenőrzik az atomerőműveket

Az amerikai nukleáris hatóság, a US Nuclear Regulatory Commission (NRC) bejelentette: ellenőrzései megerősítették, hogy minden amerikai atomerőműben képesek hatékonyan lehűteni a reaktorok aktív zónáit és a kiégett üzemanyag tároló medencéket még akkor is, ha extrém események következtében elveszítik az energiaellátást és a telephely nagy része is károsodik.

A nemrég befejeződött ellenőrzések mind a 104 üzemelő energiatermelő reaktor esetén igazolták a megfelelő képességeket, beleértve az úgynevezett B5b stratégiákat, amelyeket a 9/11 terrortámadások után a biztonság fenntartása érdekében dolgoztak ki nagy robbanások vagy tüzek esetére.

A 65 telephely közül 12 esetében találtak olyan kérdést, amelyeknél a követelmények teljesítése nem volt teljes. Az ilyen eltérések nagy része a képzéssel volt kapcsolatos. 3 telephely esetében meg is oldották a problémát, míg a többiek dolgoznak a problémák megoldásán.

Az NRC felügyelői a B5b stratégiák mellett az elárasztással és az energiaellátás elvesztésével kapcsolatos terveket vizsgálták. Kilenc telephelyen a B5b stratégiával, három esetben az energia elveszítésével, kettő esetben pedig az extrém elárasztással kapcsolatosan tárták fel a problémákat. Ugyanakkor egyik probléma sem volt olyan súlyú, amely aláásná az erőművek képességét az extrém események elhárítására – szögezte le az NRC.

Az NRC az ellenőrzéseket a 2011. március 11-én Japánban történt földrengés és cunami események után a Fukusima-Daiichi atomerőmű balesete nyomán végezte el.

Kitekintő / NucNet

Friss hírek