A népszámlálási kérdőívet elektronikusan vasárnapig lehet kitölteni

Folyik a népszámlálási ívek begyűjtése Szlovákiában. 387 ezren (eddig) azonban nem a népszámlálási biztosoknak adták át a kitöltött űrlapokat, hanem elektronikus formában, a www.scitanie2011.sk internetes honlapon küldték be adataikat. Erre már csak vasárnapig van lehetőség.

Az űrlapokat, attól függetlenül, hogy mikor kerülnek beküldésre, a május 20-i állapotnak megfelelően kell kitölteni. Az elektronikus úton beküldött 387 ezer adatlap közül 275 ezer a népszámlálási ív, 80 ezer a lakásokra vonatkozik, a maradék 33 ezer pedig a házakra.Hétfőtől már csak a kérdezőbiztosoknak lehet átadni a kitöltött kérdőíveket – egészen június 6-ig.Szlovákia Statisztikai Hivatala várhatóan ősszel ismerteti az előzetes eredményeket, a komplex adatbázis feldolgozása egész 2014-ig elhúzódhat.

Adatvédelmi Hivatal: nem akartuk meghiúsítani a népszámlálást

Az Adatvédelmi Hivatal állítja, hogy soha nem ajánlotta az állampolgároknak, hogy ne ragasszák le kitöltött lapjaikat az azonosítókóddal – inkább a Statisztikai Hivatal felé tett ajánlásról van szó.”A Hivatal egyben hangsúlyozza, hogy fontos tettnek tartja a népszámlálást, amely minden állampolgár törvényes kötelessége. Soha nem állt szándékában semmilyen módon azt meghiúsítani, éppen ellenkezőleg, eredményes befejezéséhez szeretett volna segédkezni” – jelentette ki az Adatvédelmi Hivatal elnöke, Veszelei Gyula. A tisztviselő elhatárolódott a népszámlálás túlpolitizálásától is. „Elhatároljuk magunkat a felelőtlen, populista céllal született, és felületes kijelentésektől, valamint vádaskodásoktól” – állítja.

Az Adatvédelmi Hivatal a múlt héten kijelentette, hogy a statisztikusok állításaival szemben a zajló népszámlálás nem névtelen – a számlálóívre ráragasztható azonosító, vagy az elektronikus nyomtatvány használata nyomán az egyes kitöltött papírokat személyekhez lehetett kötni.

A Statisztikai Hivatal azzal védekezett, ha nem használnának azonosító kódokat, semmi sem zárná ki, hogy valakit véletlenül kétszer vesznek számításba, magukat az azonosítókat pedig a Hivatal nem adja ki. A statisztikusok álláspontja szerint minden előkészület az érintett, népszámlálást szabályozó törvény értelmében történt, „célzatosnak és manipulatívnak” nevezték az Adatvédelmi Hivatal vádjait, amely veszélyeztetni a folyamat menetét.

Kitekintő / Felvidek Ma / Bumm.sk

Friss hírek