Amerikai küldöttség Észak-Koreában

Az Egyesült Államok egy ötfős szakértői csoportot küldött Észak-Koreába, hogy jelentést tegyen az országban uralkodó élelmiszerhiányról. A delegációt vezető Robert King, az észak-koreai emberi jogokért felelős küldött az első amerikai hivatalnok az elmúlt 17 hónapban, aki az országba érkezett. Csapatával egy hetet fog Észak-Koreában tölteni, hogy felmérje, szükség van-e élelmiszersegélyekre.

Az Egyesült Államok folytonos nyomás alatt van, hogy folytassa a segélyek szállítását, miután egy ENSZ-jelentés szerint 6 millióan éheznek Észak Koreában. Az előző hónapban az ázsiai országból visszatérő Jimmy Carter volt amerikai elnök élesen bírálta országát, amiért az nem segélyezi a koreai éhezőket. Az amerikai élelmiszerszállítmányokat két éve függesztették fel, a két ország közötti megromlott viszony miatt. Az Egyesül Államok előző észak-koreai küldöttje, Stephen Bosworth nemrég Szöulban járt, és elmondása szerint megegyezésre jutottak a segélyek kérdésében, azonban több információt nem adott. Bosworth azután érkezett az országba, hogy kiszivárgott egy ENSZ jelentés miszerint Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéták gyártásához alkalmas technológiákat cserélnek. Dél-Korea addig nem hajlandó tárgyalni északi szomszédjával, még az bocsánatot nem kér a hadihajója elsüllyesztése és egy határ menti sziget bombázása miatt.

Mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea tart attól, hogy Phenjan eltúlozza az élelmiszerhiányt, hogy a bejövő segélyekből jobban táplálja katonáit és elraktározhassa az élelmiszert. Azonban valószínűleg tényleg súlyos az éhínség, mivel az észak-koreai vezető, Kim Dzsongil múlt héten Kínába látogatott, hogy megnézze az ország gazdasági fejlesztéseit, amiket otthon is alkalmazna, nyilatkozta Ven Csia-pao (Wen Jiabao), a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke. A koreai diktátor előző év májusában és augusztusában is egyetlen támogatójához látogatott, Kim minden bizonnyal Kínától is segélyeket vár. Az Egyesült Államok szerint az a tény, hogy vizsgálják az élelmiszerhiányt, még nem jelenti azt, hogy egyből folytatni fogják a segélyezést. Még küzdelmes diplomáciai tárgyalások hosszú sora áll a probléma megoldása előtt.

Nyitrai Emese Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »