Amerikai küldöttség Észak-Koreában

Az Egyesült Államok egy ötfős szakértői csoportot küldött Észak-Koreába, hogy jelentést tegyen az országban uralkodó élelmiszerhiányról. A delegációt vezető Robert King, az észak-koreai emberi jogokért felelős küldött az első amerikai hivatalnok az elmúlt 17 hónapban, aki az országba érkezett. Csapatával egy hetet fog Észak-Koreában tölteni, hogy felmérje, szükség van-e élelmiszersegélyekre.

Az Egyesült Államok folytonos nyomás alatt van, hogy folytassa a segélyek szállítását, miután egy ENSZ-jelentés szerint 6 millióan éheznek Észak Koreában. Az előző hónapban az ázsiai országból visszatérő Jimmy Carter volt amerikai elnök élesen bírálta országát, amiért az nem segélyezi a koreai éhezőket. Az amerikai élelmiszerszállítmányokat két éve függesztették fel, a két ország közötti megromlott viszony miatt. Az Egyesül Államok előző észak-koreai küldöttje, Stephen Bosworth nemrég Szöulban járt, és elmondása szerint megegyezésre jutottak a segélyek kérdésében, azonban több információt nem adott. Bosworth azután érkezett az országba, hogy kiszivárgott egy ENSZ jelentés miszerint Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéták gyártásához alkalmas technológiákat cserélnek. Dél-Korea addig nem hajlandó tárgyalni északi szomszédjával, még az bocsánatot nem kér a hadihajója elsüllyesztése és egy határ menti sziget bombázása miatt.

Mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea tart attól, hogy Phenjan eltúlozza az élelmiszerhiányt, hogy a bejövő segélyekből jobban táplálja katonáit és elraktározhassa az élelmiszert. Azonban valószínűleg tényleg súlyos az éhínség, mivel az észak-koreai vezető, Kim Dzsongil múlt héten Kínába látogatott, hogy megnézze az ország gazdasági fejlesztéseit, amiket otthon is alkalmazna, nyilatkozta Ven Csia-pao (Wen Jiabao), a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke. A koreai diktátor előző év májusában és augusztusában is egyetlen támogatójához látogatott, Kim minden bizonnyal Kínától is segélyeket vár. Az Egyesült Államok szerint az a tény, hogy vizsgálják az élelmiszerhiányt, még nem jelenti azt, hogy egyből folytatni fogják a segélyezést. Még küzdelmes diplomáciai tárgyalások hosszú sora áll a probléma megoldása előtt.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »