Jók lettek a hazánkban is aktív nagybank számai

A sógoroknál javul a hitelezési aktivitás és a hitelportfolió minősége – legalábbis a Raiffeisen International AG idei első negyedéves eredménye alapján. A bank ma reggel tette közzé számait, ami szerint az összkép felülmúlta a várakozásokat, a nettó profit 270 millió euró lett az idei első három hónapban, szemben a piacon várt 253 millióval, de ezt az eredmény felülteljesítést nagyban a céltartalék állomány csökkenésén könyvelhette el a bankcsoport. Egyébként a nettó soron mintegy 19%-os profitesést jelöl a szám tavalyhoz képest, amit adókötelezettség miatt könyveltek el a banknál, az adózás előtti eredmény ugyanis 3.3%-kal 405 millió euróra javult tavalyhoz képest.

A működési környezet szempontjából örömteli hír, hogy közel 2%-kal 77.1 milliárd euróra bővült a bank által kihelyezett hitelállomány, vagyis a hitelezési aktivitás lassan de beindult az alpesi országban. A fordulat örömét erősítheti, hogy a hiteleikkel elmaradók portfólión belüli aránya 8.6%-ra csökkent.

Ha a bevételi összetevőket nézzük, akkor ott kevésbé rózsás a kép, mind a díj- és jutalék bevételi soron, mind pedig a nettó kamatbevétel terén elmaradtak a számok a piaci várakozásoktól: az előbbi esetében 357 millió eurós bevételt produkált a Raiffeisen, szemben a 382 milliós várakozással, utóbbi esetében 884 millió eurós bevételt szedett össze, szemben a piac 888 milliós várakozásával. A 123 millió eurós kereskedési díjbevétele viszont jóval felülmúlta a 88 millió eurós konszenzust. Összességében szépítette a számokat, hogy a csökkenő NPL mutatónak köszönhetően 36%-kal épített vissza a céltartalékokból a Raiffeisen, a piacon azzal kalkuláltak, hogy 270 millió euró körül fog alakulni ez a tartalékképzés, ehhez képest 208 millió eurót tett félre a nem fizetők fedezésére a bank.

A Tier 1, tőkemegfelelési mutató stabilan 8.9%-on maradt, ami nem a legerősebb az európai bankszektorban, és a 2015-től hatályos Basel III irányelveket is alulról súrolja (a szabályozói cél 8.5%-11% közötti tőkemegfelelési mutató). Vagyis a következő években egy érezhetőbb tőkeemelésre sor kerülhet a tavaly egy fedél alá vont Raiffeisen Zentralbank és Raiffeisen International jogutódjánál.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »