Újra lecsaptak a halálos tornádók

Újabb halálos tornádók okoztak álmatlan éjszakát több millió amerikai lakosnak Iowatól Texasig. A szokatlan sűrűségű és erejű viharok a három napja zajló joplini mentést is hátráltatják.

Új áldozatokkal tombol tovább a tornádótavasz az Egyesült Államok középső régióiban. A viharos kedd éjszaka több millió ember számára telt álmatlanul Iowatól egészen Texasig. Arkansas, Kansas és Oklahoma államokból szerda délelőttre összesen 9 halálesetről érkezett jelentés, a hatóságok a tragikus mutatók emelkedésére számítanak – írja a CNN internetes hírportálja. Oklahomában több mint 60 ember megsérült és csaknem 58 ezer épület áram nélkül maradt, a súlyos károkat szenvedett Canadian megyében az éjszaka folyamán három kisgyermeknek is nyoma veszett, egyiküket még mindig nagy erőkkel keresik.

Mindeközben a vasárnap éjszaka a Missouri állambeli Joplinra lesújtó tornádó haláleseteinek száma 125-re emelkedett. A helyenként 322 km/h-s széllel tomboló, a Fujita skála szerint 5-ös erősségű tornádót a leghalálosabbnak nyilvánították, amelyet Amerika látott a viharok regisztrálásának hat évtizede alatt. A mentési erőfeszítéseket az elmúlt három napban többször is meg kellett szakítani az újabb viharriasztások miatt. Az 50 ezres városban éjszakánként kijárási tilalmat foganatosítanak a hatóságok, hogy elejét vegyék az esetleges fosztogatásoknak.

A jelenleg európai körúton lévő elnök Londonból tett ígéretet, hogy a katasztrófa sújtotta területeket jövő vasárnap személyesen is meg fogja látogatni, valamint, hogy a kormány az összes rendelkezésére álló forrást fel fog használni a helyreállítás érdekében.

Tatai Gábor

Friss hírek