Imádta Netanjahut az amerikai Kongresszus

„Izraelnek nincs jobb barátja Amerikánál, és Amerikának nincs jobb barátja Izraelnél” – nyomatékosította az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok Kongresszusa előtti felszólalásában kedden. A két ország kapcsolata feszült napokon van túl, a közös kongresszusi ülésre meghívott izraeli kormányfőt a zsúfolásig megtelt padsorok két perces ovációval köszöntötték. Az 50 perces beszédet több tucatszor szakították meg a felállva tapsoló képviselők. Az izraeli kormányfő elsöprő tapsvihar közepette gratulált Oszama bin Laden elfogásáért is egy „csakhogy megszabadultunk tőle” kiszólással megspékelve.

Netanjahu elnök a beszédében újra a tárgyalóasztal mellé hívta a palesztin félt. A zsidó állam készen áll néhány „fájdalmas” kompromisszum meghozatalára, ám a kilátásba helyezett „nagylelkű” területi engedmények mellett Netanjahu azt is újból leszögezte, hogy Izrael soha nem fog beleegyezni a „védhetetlen” 1967-es határokba, melyek Obama elnök a múlt csütörtöki beszédében a jövő tárgyalásainak alapjaiként azonosított. Az izraeli kormányfő annak a lehetőségét is elutasította, hogy a zsidó állam egy olyan palesztin kormánnyal tárgyaljon, amely az iszlámista Hámászt is magában foglalja. A felszólalás alatt egyetlen hangoskodó tüntetőt távolítottak el a teremből.

Netanjahu kongresszusi beszédének fogadtatása egyértelműen pozitívan alakult, mind demokrata, mind republikánus részről. A Washington Post által megkérdezett Fohn F. Kerry, a Szenátus Külkapcsolati Bizottságának demokrata elnöke a felszólalást „nagyon erőteljesnek” nevezte, amely „új ajtókat nyitott” a palesztin fél számára. Mitch McConnell republikánus képviselő és kisebbségügyi megbízott a beszéddel kapcsolatban elmondta: „Majdnem semmi olyat nem találtam benne, amivel ne értenék egyet” – írja a Post.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »