MOL: Viszlát Szurgut!

Megvette a magyar kormány az orosz Surgut birtokában lévő 21.2%-os MOL részvénycsomagot. Az üzlet értéke 1.88 milliárd eurót tett ki, az árat pedig az elmúlt 3 hónap átlagárfolyamán (22.400) alakították ki. A kormány a Magyar Nemzeti Banknál lévő EU/IMF alapokból (most megközelítőleg 3.3 milliárd euró) finanszírozza a tranzakciót.

A középtávú források felhasználásával plusz bizonytalanság kerül az egyenletbe a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban. Előreláthatóan 2014-2015 környékén kell Magyarországnak nagyobb volumenben újra megújítani/törleszteni az EU/IMF hiteleit. Az állam visszatérése megnyugtathatja a kedélyeket a MOL menedzsmenten belül. Ezenkívül erősödhet a vállalatirányítás és emiatt leépíthetik az eddigi védelmi mechanizmusokat, például a kölcsönadott sajátrészvényeket (többletbevétel), ami eddig az esetleges ellenséges felvásárlások ellen tartott a MOL. Mindazonáltal továbbra sem számítunk osztalékfizetésre és részvénybevonásra a MOL feszített pénzügyi számai és beruházási tervei tükrében. Véleményünk szerint az állam újbóli belépése a MOL-ba valószínűleg valamennyi felvásárlási spekulációt megszünteti, amely az elmúlt években toposzként volt jelen a kereskedésben. Emellett kérdéses, hogy a kormány tervezi-e újabb terhek kivetését az olajtársaságra vagy hogy akar-e nagyobb befolyást szerezni a vezetőségen belül. Szabályozóként már amúgy is számos eszközzel rendelkezik a kormány, ráadásul a 10%-os szavazati küszöb rá is érvényes. A piac feltehetően az első körben pozitívan értékelheti a fejleményeket a rövidtávú előnyök kapcsán, a későbbiekben azonban alábbhagyhat az optimizmus a felmerülő kockázati tényezők miatt.

Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »