KMAT: Az autonómia feltétele az egységes közakarat

2011. május 19–20-án, Hódmezővásárhely önkormányzata vendégszeretetének köszönhetően, a Tisza-parti Mártélyon tartotta ülését a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). A KMAT az új nemzeti kormány hivatalba lépésének első évfordulóján, a kormányzó pártok hatékony támogatása iránti köszönettel, újult erővel folytatja a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezésének kivívása érdekében vállalt szolgálatát.

2004-ben olyan időben alakult meg az Autonómia Tanács, amikor az akkori, az össznemzeti érdekvédelmet nem vállaló magyarországi kormány már-már teljes mértékben ellehetetlenítette a külhoni magyar nemzetrészek ügyének közös képviseletét, melynek részeképpen – egyebek mellett – a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) áldásos működését is megszüntette.

A KMAT nemzetpolitikai céljai megvalósítása ügyében természetes szövetségeseinek tekinti a Magyar Állandó Értekezletet, valamint a Kárpát-Medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), és a kiegészítőlegesség (komplementaritás) elve alapján a velük való rendszeres és gyakorlati szintű együttműködését kezdeményezi.

A KMAT nemzetpolitikai szempontból korszakos fontosságúnak tekinti az utóbbi évben, példás gyorsasággal és céltudattal elfogadott magyar állampolgársági, valamint a nemzeti összetartozásról szóló – két – törvényt, különösképpen pedig az új magyar Alaptörvényt.

A tagszervezetek hiánytalan részvételével megtartott tanácskozáson – többek között – a következő fontos kérdésekben született teljes konszenzuson alapuló döntés:• országgyűlési határozat kezdeményezése az egységes Kárpát-medencei Magyar Nemzeti Örökség védelme tárgyában;• a KMAT bekapcsolódása az Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya által meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszerébe;• Kárpát-medencei mozgalom indítása a nemzeti hovatartozás szabad és öntudatos vállalásáért, a Magyarnak lenni jó! jelmondat eszmei üzenete értelmében – különös tekintettel az országok szerte folyamatban lévő vagy éppen küszöbön álló népszámlálásokra

A KMAT ülésén határozatot hoztunk egy, a tagszervezetek által egységesen elfogadható, a közösségi önrendelkezés alapelveit és kritériumait tartalmazó általános autonómia-terv kidolgozásáról (1), valamint az egyes határon túl élő magyar nemzetrészek sajátos helyzetére alkalmazott önrendelkezési tervezetek egyeztetéséről (2).

Ugyanakkor elkezdtük egy átfogó, a számbeli kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek alapvető jogait tartalmazó alapdokumentum kidolgozását, amely alapját képezi a kisebbségi magyar nemzeti közösségek helyzetének folyamatos nyomonkövetését és számonkérését szolgáló monitorizálási rendszernek.

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja közeledtén a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács a cselekvő összefogás üzenetével fordul valamennyi magyarhoz.

Mártély, 2011. május 20.

A Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács nevében

Kitekintő / Erdély.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »