„A politikusok vigyázzanak a szájukra!”

Az állami vezetőknek vigyázniuk kellene és kétszer is meggondolni, hogy mit mondanak – ezt mondta Herman Van Rompuy, az Európai Unió Tanácsának állandó elnöke, amikor arról kérdezték, hogyan kellene az EU-nak megbirkóznia a Görögországban, Írországban és Portugáliában kialakult helyzettel. Van Rompuy változtatna a hagyományon, hogy az EU közös jelöltet állít az IMF élére.

A szerdán és csütörtökön Brüsszelben megtartott Európai Üzleti Csúcstalálkozón Herman Van Rompuy arra figyelmeztette a politikusok, hogy ne közvetítsenek olyan üzeneteket, amelyek a ellentétes hatásokat válthatnak ki a piacok reagálásában. „A legnagyobb probléma ezekben a napokban a közvetített üzenet. Ezek az üzenetek a probléma részei, és nem a megoldásé” – mondta Van Rompuy.

Az Európai Tanács (állandó elnöke kijelentette, hogy az óriási felelősséggel rendelkező politikusok „gondolják át kétszer”, mielőtt „kényes” pénzügyi kérdésekről kezdenek beszélni. „Van egy ilyen kifejezés is: számít a pénz, És mivel számít a pénz, nagyon óvatosnak kell lenni, hogy mit mondunk nyilvánosan. És ez az oka annak, amiért én nagyon, nagyon csöndes vagyok. De ez az én természetem, hogy óvatos vagyok” – magyarázta Van Rompuy.

Az EurActiv arra vonatkozó kérdésére, hogy normális-e, hogy az EU egyik vezetője ennyire csendben marad és kerüli az interjúkat, Van Rompuy azt válaszolta: „egy interjú velem vagy egy másik vezetővel nem változtat semmin.” Majd hozzátette, ha majd egyszer az emberek számba veszik, hogy az EU Tanácsának első állandó elnöke mit hagyott hátra, akkor nem az interjúk számát fogják nézni, hanem azt, hogy mit ért el.

„Amikor elfogadtam ezt a munkát, az Európai Tanács elnökségét, tisztán elmondtam, hogy mire számíthatnak, ezért nem lehetnek felháborodva, mert előre bejelentettem, hogy hogyan akarom elvégezni ezt a munkát” – mondta Van Rompuy, majd hozzátette, hogy ő nem vágyik csillogásra.

A szexuális zaklatással és nemi erőszakkal megvádolt és azóta lemondott IMF-vezető, Dominique Strauss-Kahn lehetséges utódaival kapcsolatban Van Rompuy mindenkit meglepett, amikor megkérdőjelezte azt a hagyományt, hogy Európa közös jelöltet állítson a posztra. Azt mondta ugyanis, hogy a hagyományok nem örökéletűek, sőt, „már a pápa sem olasz” – mondta Van Rompuy arra utalva, hogy korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy ne olasz nemzetiségű legyen a pápa.

Van Rompuy szavai azonban teljességgel ellentmondásban állnak José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének szerdai szavaival, aki ugyanezen közönség előtt még „természetesnek” tekintette, hogy lesz közös európai jelölt. Van Rompuy azonban most feltette a kérdést: „Ez egy olyan hagyomány, amit nem lehet egyszer és mindenkorra megváltoztatni?” Nem sokkal később azonban meg is adta rá saját válaszát: „Ez egy olyan hagyomány, amit meg lehet változtatni, de nem most.”

Herman Van Rompuy ezek után kifejtette, hogy az IMF következő vezetőjének olyannak kell lennie, aki a „legmagasabb szintű etikával” rendelkezik, majd figyelmeztetett, hogy az állami vezetőknek nem kellene sok időt elvesztegetnie a megfelelő jelölt felkutatásával, mert „pszichológiai okokból” az IMF vezetőjét gyorsan kell pótolni.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »