Újabb kamatemelés készül

További kamatemelést vár a piac Lengyelországban, miután az április munkaerőpiaci és bér adatok további inflációs nyomást vetítenek előre. A múlt héten váratlanul már megemelte a lengyel alaprátát a jegybank, akkor a 4,5%-ra gyorsuló pénzromlási ütem állt a lépés hátterében, és azóta néhány jegybankár nyilatkozata a folytatást vizionálta. Így magának az elnöknek, Marek Belkanak az a megjegyzése, hogy bár túlságosan elnyújtott kamatemelési ciklusra nem kell számítani, további szigorításra szükség lehet. Ráadásul ehhez hozzátette a jegybank feje, hogy a zloty erősítést szolgáló devizapiaci intervenciók nem helyettesítik a monetáris szigorítást.

Hasonlóképpen látja a helyzetet egy másik jegybankár, Elzbieta Chojna-Duch is, aki szerint idén még 50 bázispontos emelés várható a kamatpályán. Ezzel egyébként évek óta nem tapasztalt szűk kamatrés alakulhat ki a magyar és a lengyel eszközök felára között, ez 100 bázispontos kamatspreadet vetít előre, ami nem csak az inflációs horizont közeledését tükrözi vissza, hanem a kockázati árazások közötti különbség szűkülését is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »