Internetes játékosokat toboroz a haditengerészet

Májusban startol az amerikai haditengerészet első nyílt innovációjú stratégiai szimulációja – írja a Washington Post. A kollektív intelligencia – vagy crowdsourcing – segítségével az internet névtelen, ˝professzionális amatőrjei˝ alakíthatják a terrorellenes háború jövőjét a világ tengerein. Az MMOWGL (Massively Multiplayer Online Wargame Leveraging the Internet) voltaképpen egy internetes játék, melynek több ezer regisztrált felhasználója kooperatív módon reagál szimulált geopolitikai helyzetekre, melyeket a szomáliai kalózok idéznek elő.

Az online-háború a tradicionális katonai tervezést válthatja fel, az MMOWGL a szereplők és gondolkodásmódok olyan diverzitását biztosítja, amelyeket négy fal között – legyen szó, akár a Pentagon legtágasabb konferenciaterméről is – képtelenség lenne megvalósítani. A 450 ezer dolláros kezdeményezés weboldalán eddig hétezer felhasználó regisztrálta magát. Az MMOWGL nem vetekedhet az üzletekben kapható hight-tech játékok grafikájával, a felhasználók interakcióit a Tengerészeti Főiskola oktatói és tanulói fogják moderálni.

Az MMOWGL amellett, hogy segít megszabadulni a rideg katonai hierarchiától, kiválóan adja vissza a tenger jelentette harctér kaotikus komplexitását is. A crowdsourcing-ben rejlő kivételes innovációs lehetőségeket tavaly a Világbank is hasonló módon próbálta meg kiaknázni. Az EVOKE nevű online játéknak 150 országból több mint 19300 regisztrált felhasználója volt, akiknek egy kitalált, világméretű katasztrófa után kellett megszervezniük a helyreállítást.

Tatai Gábor

Friss hírek