Obama újra Líbiára összpontosít

A Fehérház a múlt héten a NATO-főtitkárral és a Líbiai Nemzeti Tanáccsal egyeztetett. A május végi európai körút is az észak-afrikai krízis jegyében fog telni.

A közel-keleti helyzetet értékelő csütörtök délutáni beszéde előtt Obama elnök újra a líbiai krízis felé fordítja a figyelmét. A múlt hét végén az elnök a Fehérházba látogató NATO-főtitkárral, Anders Fogh Rasmussennel egyeztetett az észak-afrikai szerepvállalásról. A NATO öt partnerország segítségével március 19-e óta foganatosítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973. határozatát, a nemzetközi erők a térségben repüléstilalmi zónát és szigorú fegyverembargót tartanak fenn.

A múlt hét pénteki stratégiai egyeztetésen a vezetők nyomatékosították, hogy a szövetségesek erőfeszítései már eddig is számtalan civil életét mentették meg, a NATO mindaddig folytatja a műveleteket, amíg a Kadhafi-rezsim nem szünteti be a saját lakossága elleni támadásokat. E hét hétfőn a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hivatalosan is letartóztatási végzést adott ki az állítólag sebesült és Tripoliból elmenekült diktátor ellen, aki „szisztematikus és kiterjedt” támadásokat folytatott fegyvertelen líbiai polgárokkal szemben – adja hírül a CNN.

A NATO-egyeztetéssel egy napon Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Donilon a Líbiai Nemzeti Tanács adminisztratív irodájának elnökével, Mahmoud Gibrillal találkozott. A Fehérház közleménye szerint a demokratikus átalakulás mellett elkötelezett szervezetet az Egyesült Államok a líbiai nép törvényes és hiteles képviselőjeként kezeli. A találkozón a felek a Tanácsnak nyújtott nemzetközi támogatások jövőjéről beszélgettek.

A líbiai helyzet értékelése prominens helyet fog élvezni az elnök csütörtöki beszédében. Obama a hónap végén európai körútra indul, ahol a líbiai kérdésben a brit és a francia felekkel is további egyeztetéseket fog kezdeményezni.

Tatai Gábor

Friss hírek