Nemzetközi jogot sértenek a kárpátaljai magyarokat ért incidensek

Magyarország magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot vár a kárpátaljai magyarokat ért incidensekre. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfő délután az MTI-nek azt mondta, amióta formális és informális egyeztetéseket folytatott a kérdésben, nem történt újabb, magyarokkal kapcsolatos incidens Kárpátalján.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a parlament nemzeti összetartozás bizottsága és külügyi bizottsága együttes zárt ülése után hétfőn újságíróknak azt mondta: mintegy kéttucat esetet azonosítottak be. Hozzátette: ezek az incidensek az ukrán titkosszolgálathoz köthetők, és a magyar fél ezeket törvénysértőnek tartja. Nem pusztán az ukrán belső törvényeket sértik a történtek, hanem a nemzetközi jogot is sérti mindaz, ami ezeket az állampolgárokat érte – mutatott rá az államtitkár, aki példaként a bécsi konvenciót említette.

Magyarország határozottan úgy gondolja, hogy Ukrajnának ezt a tevékenységet fel kell függesztenie – fogalmazott, hozzátéve, erre felszólították az ukránokat. Magyarország nem tűri, hogy magyar embereket, ha igényeltek állampolgárságot, ha nem, atrocitások érjenek bárhol a Kárpát-medencében – szögezte le, és hangsúlyozta: a történtekre magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot is várnak az ukrán féltől.

Megjegyezte: kíváncsiak arra, hogy az ukrán titkosszolgálat saját jószántából járt el, vagy adott esetben politikai megrendelést hajtott végre, illetve, hogy egy másik, ukrán és esetleg egy erősebb titkosszolgálat együttműködése nem húzódhat-e meg a háttérben.

A külügyi államtitkár közölte, várhatóan még májusban – részben ez ügyben – Kijevbe látogat.Németh Zsolt ugyanakkor azt mondta, vannak reményre okot adó jelek; miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kifejezésre juttatta a magyar álláspontot, nem történtek újabb incidensek.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »