Ma megbukhat a kormányfő

A mai titkos főügyészválasztás akár Iveta Radičová szlovák miniszterelnök lemondását is hozhatja – a kormányfő kilátásba helyezte távozását arra az esetre, ha Dobroslav Trnkát választanák meg ismét a pozícióba. A szavazást délután öt órára hirdették meg.

Hivatalosan mindeddig egyetlen koalíciós partner sem ismerte el, hogy képviselői hajlandóak lennének az ellenzék jelöltje mellett voksolni  –  mint arra egyébként egyszer, decemberben már sor került -, de idegesség és bizonytalanság jellemezte a politikusok megnyilvánulásait az utóbbi napokban. A többség nem hisz abban, hogy Radičová a kudarc esetén lemondana.

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ vezetője elutasította a találgatásokat, miszerint képviselői Trnkát támogatnák. „Szlovákiának is jó lesz, ha kitartunk” – jelentette ki az egykori kormányfő, aki szerint képviselői vannak annyira felelősségteljesek, hogy nem engedik meg a koalíció bukását. Dzurinda ugyanakkor nem jelezte nyíltan, hogy képviselői az obstrukció eszközével élnének.

Jozef Čentéš, a koalíció közös jelöltjének visszalépésével ez az egyetlen eszköz Trnka megállítására, a jelenlegi szabályok keretén belül pedig korlátozott módon ellenőrizni is lehetne a  szavazatokat – ha a képviselők üres borítékot dobnának az urnába, a szavazólappal pedig igazolnák, senkit sem választottak. Ennek Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője is tudatában van, jelezte, hasonló esetben pártja ismételten az Alkotmánybírósághoz fordul.

Iveta Radičová a szavazás miatt lemondta lengyelországi munkaútját. A voksolással kapcsolatban kijelentette, vannak félelmei, de nem akarja, hogy a nyilvánosság figyelme a személyi kérdésekre terelődjön.

Lehetőségek

Amennyiben Dobroslav Trnkát megválasztják, Iveta Radičová lemondhat posztjáról, vagy nem. Utóbbi esetben formálisan semmi sem történik, a kormánykoalíció tovább folytatja a munkát, legfeljebb a kölcsönös bizalom inoghat meg ismételten. Ha Radičová lemond, akkor viszont a négy koalíciós pártnak közös jelöltet kell találnia, máskülönben a Smer kaphat kormányalakítási megbízást. Amennyiben patthelyzet állna elő, jöhetnek az idő előtti választások.

Trnka megválasztását kétféle módon lehet megakadályozni: obstrukcióval, azaz érvénytelen szavazással, vagy pedig érvényes, de a volt főügyészre való voksot nem tartalmazó cédula leadásával. Utóbbi eset minden kétséget kizárólag bizonyítaná, hogy Trnkát nem támogatja a koalíció, de a kivitelezése kockázatos – ugyanis végképp nem lehet ellenőrizni, kit támogatnak a szavazó koalíciós képviselők, ha megismétlődik a félreszavazás, Trnka nyer.

Ha a koalíció az obstrukció eszközével él, akkor nem adnak le szavazatot senkire, bizonyítékként esetleg meg is mutathatják üres szavazólapjaikat (nem biztos, hogy erre lesz lehetőségük – a szavazás pontos menetéről később születik döntés), viszont a Smer ismételten kétségbe vonhatja a szavazás titkosságát.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek