Honosítás: Szlovákia szeptemberben dönt

Az állampolgársági törvény módosításáról várhatóan leghamarabb szeptemberben tanácskozhat a parlament. A pozsonyi parlament alkotmányjogi bizottságának ajánlása ugyanis ezt tartalmazza.

Az állásfoglalásra Richard Sulík házelnök kérte a bizottságot. Sulík ugyanis nem sorolta be a parlament programjába sem  Igor Matovič, sem a Smer-SD javaslatát az állampolgársági törvényről. Mindezt olyan indokból, hogy nem telt el fél év azóta, hogy ugyanezzel a jogszabállyal kapcsolatos módosításról szavaztak. Legutoljára márciusban foglalkozott az állampolgársági törvénnyel a parlament.

Végérvényesen erről azonban csak a parlamenti képviselők dönthetnek. Ők ugyanis a parlament programjáról való szavazáskor határozhatnak úgy is, hogy ennek ellenére besorolják a programba az ide vonatkozó javaslatokat.

Radoslav Procházka (KDH), az alkotmányjogi bizottság elnöke elmondta, gyakran előfordul, hogy a képviselők megkerülik a hat hónapos szabályt, mégpedig úgy, hogy az adott javaslatban formális változás történik, amely a tartalomra nincs kihatással. Úgy véli azonban, hogy a tárgyalási rendet ennél komolyabban kéne venni, nem pedig egyszer a koalíció, máskor pedig az ellenzék javára kihasználni.

Róbert Madej (Smer-SD) alibista megoldásnak tartja, hogy Sulík olyan ügyben kért állásfoglalást az alkotmányjogi bizottságtól, amelyben valójában már döntött.

Igor Matovič azt javasolja, hogy a másik ország állampolgárságát megszerző személy abban az esetben nem vesztené el a szlovák állampolgárságát, ha az adott országban legalább egy éve bejegyzett lakhellyel rendelkezik, és ezalatt ott dolgozik, tanul, vállalkozik, missziót teljesít, élsportoló, vagy a szülei, esetleg a nagyszülei abból az országból származnak. A Smer-SD javaslatának egyetlen feltétele az egyéves bejegyzett lakhely.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek