Valódi demokráciáért tüntettek Spanyolországban

Ezrek vonultak az utcára vasárnap Spanyolország városaiban, hogy felemeljék szavukat a politikai pártok és a gazdasági megszorítások ellen. Az ibériai ország ötven városára kiterjedő tüntetés szervezője a „Valódi demokráciát most!” (Democracia Real Ya!) elnevezésű civil mozgalom.

A civil szerveződés célja, hogy hangot adjon a párturalom és tőkebefolyás elleni elégedetlenségnek és fórumot nyisson az eltérő állampolgári véleményeknek. A politikai elit privilégiumainak megszüntetése, a munkanélküliség csökkentése, a lakhatáshoz való jog, a minőségi közszolgáltatások, a tőkejövedelmek megadóztatása, a szabadságjogok és a demokratikus részvétel kiterjesztése, illetve a hadügyi kiadások csökkentése képezik a mozgalom javaslatainak gerincét. 


A mozgalom, melynek koordinátorai- szervezői főként fiatalok, elutasítja a két legnagyobb párt, a szocialisták (PSOE) és a Néppárt (PP), azon gyakorlatát, hogy már- már hitbizományként tekintenek a spanyol politikai életre. A tüntetések a megszorítások elleni is szóltak és méltányosabb szociálpolitikát kértek számon a kormányzó politikusokon. Nem vagyunk árucikkek a politikusok és bankárok kezében- szól a mozgalom szlogenje.

A madridi tüntetésen minden korosztály képviseltette magát, a fiatal egyetemistáktól a munkásokon keresztül a nyugdíjasokig, szociális és politikai változásokat követelve. Barcelonában a két nagy párt elleni elégedetlenség kiegészült a tartományt kormányzó konzervatív Konvergencia és Unió (CiU) elleni protestálással is. A barcelonai tüntetés résztvevői főként az egészségügyben és az oktatásban tapasztalható megszorításokat ellenezték. Valenciában és Alicantéban a korrupt néppárti tartományi vezetés ellen tüntettek a felvonulók.

A közös megmozdulást a közösségi portálokon sikerült egybehangolniuk a szervezőknek, és hogy a demokráciát milyen komolyan veszik, az is mutatja, hogy a különböző portálokon szavazást tartottak a vasárnapi tüntetés szlogenjeiről is. A mozgalom kemény magját a Fiatalság jövő nélkül (Juventud sin Futuro) nevű szervezet alkotja, melyet egyetemisták alapítottak külföldi mintát követve és mely április első hetében már tartott egy ezer fős megmozdulást Madridban. 

Pap Milán

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »