Szoros eredmény Tiranában

Szombaton Albániában mindenki lélegzetvisszafojtva várta a kulcsfontosságú tiranai választókörzet ereményeit, miután a szavazatok összesítése még mindig tart a május 8-i önkormányzati választások után – írta a BalkanInsight. A regnáló Edi Rama ellenzéki szocialista polgármester, és kihívója, a demokrata Lulzim Basha között olyan szoros volt a küzdelem, hogy minden szavat nagy súllyal bírt. A televízión keresztül minden érdeklődő nyomon követhette, hogyan zajlik a számlálás a főváros egyik általános iskolájának tornatermében, ahol minden egyes szavazólapot a kijelzőkön is kivetítettek. Az utolsó szavazatok számbavétele után mindkét oldal szimpatizánsai ujjongásban törtek ki, majd a rövid ideig tartó zavar után végül Edi Rama támogatói örülhettek. Az utolsó szavazóurnában lévő szavazatok alapján a szocialista polgármester a több, mint 250 ezer érvényes voksból mindössze tíz szavazattal szerzett többet, mint ellenfele.

Sali Berisha miniszterelnök az eredményt „elképzelhetetlenül szorosnak” nevezte, és mivel csaknem nyolcezer szavazócédulát érvénytelenítettek a számlálás során, a kormányon lévő demokraták valószínűleg fellebbezni készülnek. Edi Rama már 2000 óta Tirana első embere, győzelme az ellenzékiek számára rendkívül fontos, mivel a polgármester a Szocialista Párt vezére is egyben, veresége nagy érvágás lenne, és egyben nagy győzelem a demokraták számára. A május 8-i választásokon a jogosultak 50,9%-a adta le voksát, ami szakértők szerint – egy olyan országban, ahol a demokrácia nem építkezik olyan stabil talapzatra, mint Nyugat-Európában – nem számít alacsony részvételnek. A jelenlegi eredmények szerint az ellenzéknek sikerült megszereznie a nagyobb városok támogatását, összesen 37 körzetben nyerter, míg a demokraták mindössze 28 körzetet tudhatnak magukénak.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »