Medvegyev szerint az elnöknek be kell lépnie a pártba

Dmitrij Medvegyev orosz államfő kijelentette, hogy előbb vagy utóbb az orosz elnök úgy is be fog lépni valamelyik pártba – hozza Medvegyev szavait a RIA orosz hírügynökség.

Összességében ez inkább jót jelent, és gyakorlatilag nem ismerek olyan példát, ahol az elnök független lenne bármely politikai erőtől” – mondta Medvegyev.

Paradox módon Vlagyimir Putyin elnöksége idején bár nem volt tagja egyik pártnak sem, közben mégis a legnagyobb orosz politikai tömörülés, az Egységes Oroszország elnöke volt – párton kívüliként. Putyin azóta sem lépett be az Egységes Oroszországba.

Medvegyev kijelentése azért is figyelemreméltó, mert három évvel ezelőtt, közvetlenül a megválasztása után úgy gondolta, hogy az orosz államfőnek párton kívülinek kell maradnia, bár igazodnia kell valamelyik párt ideológiájához. 2009-ben az Egységes Oroszország kongresszusán Medvegyev még mindig azon a nézeten volt, hogy párton kívüli elnök a helyes út – aki mintegy kívülállóként tekint le a politikára, azonban megmondta azt is, hogy az Egységes Oroszország elveit és programját tartja a legközelebb állóhoz magához.

Az orosz elemzők szerint Medvegyev újabb kijelentései a 2012-es elnökválasztással magyarázhatóak: ha Putyin is indul a választáson, Medvegyevnek igen nehéz lesz érvényesítenie az elnöki ambícióit párt nélkül. Medvegyev előtt két út kínálkozhat: vagy egy teljesen új politikai erő létrehozásával próbálkozik – mint annak idején Putyin tette – vagy esetleg belép az Egységes Oroszországba, és ezzel megszűntetheti Putyin monopóliumát az Egységes Oroszországon belül.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek