Szergej Ivanov Kuril-szigetekre látogatott

Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes hivatalos munkalátogatással a Kuril-szigetekre érkezett május 15-én vasárnap, értesült az Interfax orosz hírügynökség. Az Oroszországhoz a II. világháború óta tartozó csendes óceáni Kuril-szigetek nagy viták forrását jelenti annak keleti szomszédjával, Japánnal. Az elmúlt hónapokban több orosz vezető hivatalnok is látogatást tett a szigeteken, sőt, 2010 novemberében maga az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is a szigetekre utazott, ezt később a japán miniszter-elnök Naoto Kan „megbocsáthatatlan sértésnek” nevezte, amire az orosz diplomácia úgy reagált, hogy „senki ne mondja meg az orosz elnöknek, hogy mikor és milyen területeket látogat meg az országában.”

Szergej Ivanov mostani látogatása azért is érdekes, mert a jelenleg miniszterelnök-helyettesi pozícióban lévő orosz tisztviselő korábban, 2001-2007 között Oroszország védelmi minisztere volt. Ivanov éppen védelmi minisztersége idején, 2005-ben látogatta meg először a Kuril-szigeteket, és állítása szerint éppen ő volt az, aki a látogatás után elindította e terülek fejlesztésének a programját, írja a Lenta.ru orosz lap. Mindez azt jelenti, hogy külpolitikailag az orosz miniszterelnök-helyettes látogatása újabb konfliktusokkal fenyeget Tokióval.

Szergej Ivanovval több más orosz miniszter és hivatalnok is a szigetekre utazott vasárnap. Így többek között Oroszország gazdasági fejlesztésének a minisztere, Elvira Nabiullina, az orosz közlekedésügyi miniszter Igor Levityin, orosz természeti erőforrásainak a minisztere, Jurij Trutnyov, illetve az orosz regionális fejlesztési miniszter, Viktor Baszargin.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek