Adó és járulékmentes munkahelyek Szerbiában

Egy éven át nem kell jövedelemadót, valamint nyugdíj- és rokkantsági biztosítást fizetni a munkaadóknak azon új foglalkoztatottak bérei után, akik 30 évnél fiatalabbak vagy 45 évnél idősebbek – döntött csütörtökön a kormány. A többi – a 30 és 45 év közötti – új munkaerő esetében mindössze az elszámolt jövedelemadó 30 százalékát kell fizetni.

Az intézkedések egy évig lesznek érvényben, attól függetlenül, hogy az új munkaerőt meghatározott vagy határozatlan időre alkalmazták. A kormányülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendelkezés már a jövő hét közepén érvénybe lép.

Ezekkel a könnyítésekkel élhetnek a teljes magántulajdonban lévő vállalatok és azok a cégek, amelyekben a magántőke legalább 50 százalékban van jelen és csakis azon újonnan foglalkoztatottak esetében, akik legalább hat hónapja munka nélkül vannak. További feltétel, hogy a munkáltató korábban nem élt az új munkaerő felvételét támogató ösztönzéssel.

A munkaadók számára további korlátozás, hogy nem csökkenthetik munkásaik számát a 2011. március 31-i szint alá, amennyiben azonban az állami szubvenció felhasználásának időtartama alatt ezt mégis megteszik, kötelesek lesznek 30 napon belül befizetni az adókat és járulékokat teljes összegben, megnövelve a fogyasztói árindexszel.

Mirko Cvetković kormányfő a kabinet ülését követően elmondta, ezzel az intézkedéssel a vállalkozók kiadásait szándékoznak csökkenteni, és ösztönözni kívánják a munkahelyteremtést. Magyarázata szerint ez az intézkedés nem fogja növelni a költségvetési hiányt, ellenben pluszbevételeket biztosít az új foglalkoztatás alapján, ezek az emberek ugyanis egy ilyen könnyítés nélkül nem jutnának munkához.

A kormányfő szerint ez a lépés nem diszkriminálja azokat a vállalkozásokat, amelyek például ma vettek fel új munkásokat, akik után fizetik az adót és a járulékokat. Nebojša Ćirićgazdasági és regionális fejlesztési miniszter szerint most a legkedvezőbb a pillanat új munkások alkalmazására. A kérdésre, hogy azok a munkáltatók, akik eddig „feketén” alkalmaztak embereket, most miért jelentenék be őket egy évre, a miniszter közölte, az adóhatóság és a felügyelők ezt mostantól szigorúbban fogják ellenőrizni.

Magyar Szó

Friss hírek