Kezd nagyon felpörögni a gazdaság

A magyar gazdasági kilátások szempontjából sem irreleváns, hogy egyre nagyobb sebességre kapcsol a német növekedés, legalábbis ez első negyedéves számokból egyértelműen ez olvasható ki.

Az elemzők számítottak a gyorsulásra, de ennek mértéke a piacokat is meglepheti, minthogy 1.5%-os volt a bővülés az előző negyedévhez képest, miközben a konszenzus 0.9%-ot várt. Éves alapon az elmúlt két évtized legnagyobb bővülési ütemét könyvelheti el Európa vezető gazdasága, mintegy 5.3%-kal nőtt a GDP.

Ráadásul különösen pozitív hír lehet, hogy a növekedéshez nem csupán az exportszektor tudott jelentősen hozzátenni, hanem a háztartások fogyasztása, az építőipar és a vállalati beruházások is, előbbi szektornak pedig nagyobb az importigénye, mint a többi ágazatnak, így talán a német növekedést jobban megérezheti az unió többi tagállama, így Magyarország is. A német export csak márciusban több mint 7%-kal bővült, ilyen bővülést 1950 óta nem mértek.

Egyébként az eurózóna GDP statisztikát 11-kor teszik közzé Luxemburgban, a piac 0.6%-os bővülést vár negyedév/negyedév alapon, szemben a tavaly év végi 0.3%-kal.

A németek gyorsítása mindenesetre további muníciót adhat a monetáris szigorítás híveinek, ugyanis a jegybanknak is kevésbé kell a növekedési, momentumra figyelni, hanem könnyebben összpontosíthat az egyébként szintén erőteljesen fölfelé mutató árnyomásra.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »