Félnek Obama újraválasztásától a fegyvertartók

Háttérbe szorulhat a 2012-es kampányban a fegyverkérdés.

A fegyverrel rendelkezők érdekeit képviselő legnagyobb amerikai szervezet a National Rifle Association (NRA) nemrég éves összejövetelét tartotta Pittsburghben. Potenciális republikánus elnökjelöltek, így Newt Gingrich, Rick Santorum, John Bolton, Herman Cain és Mike Huckabee, valamint a szervezet vezetői kifejezték Obama fegyverpolitikájával és egy esetleges második elnöki terminussal kapcsolatos aggodalmukat. Úgy vélik a fegyverkérdés eddig sem volt prioritás az elnök számára és a választásra készülve a gazdaság, az egészségügy és a külpolitika kérdései mögött még inkább háttérbe szorulhat, Obama pedig újraválasztása esetén felhatalmazást érezhet a fegyvertartás jogának szigorítására.

Félelmeiket tovább növeli és a bűnbakkereséstől is tartanak, mivel az egyre erőszakosabbá váló mexikói drogháború résztvevői gyakran használnak amerikai fegyvereket, s a kormányzat olyan új – kézifegyverek esetében már érvényben lévő – szabályozást javasolt, melynek értelmében a határ menti államok fegyverkereskedőinek jelenteniük kell, ha több puskát is értékesítenek.

Kritikusok szerint az NRA azért nagyítja fel a veszélyt, hogy így több adomány szerezzen a szervezetnek, pedig a Legfelsőbb Bíróság 2008-as döntésében a fegyvertartást egyéni jogként ismerte el. Az NRA azonban így is az 5:4 arányban megszavazott döntés esetleges megváltoztatásától tart a bíróság összetételének Obama újraválasztása esetén történő esetleges módosulása miatt – írta a The Washington Post.

Az 1871-ben alapított és a virginiai Fairfaxban székelő National Rifle Association amerikai non-profit szervezet, amely az alkotmány második kiegészítése értelmében a fegyvertartás szabadsága mellett száll síkra. Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb lobbi csoportjának tartják, tagsága mintegy négymillió főre becsülhető.  

Perényi Krisztián

Friss hírek