Csökkentenék az alkoholfogyasztás korhatárát

A Rasmussen Reports kutatása szerint az amerikaiak harmada a jelenleg érvényes 21 éves korról 18 évre csökkentené a legális alkoholfogyasztás korhatárát. Az elképzelést főleg a fiatalabb korosztály támogatja.

21 éves vagy fiatalabb?

Bár államonként változóak a megkötések, a szövetségi szinten érvényes, minimum életkort meghatározó alkoholfogyasztási törvény szerint szeszes italt legálisan csak a 21. évét betöltött személy vásárolhat és fogyaszthat az Egyesült Államokban. A Rasmussen Reports friss reprezentatív felmérése szerint ezzel a korhatárral az amerikaiak 46 százaléka ért egyet, míg 35 százalékuk 18 évre csökkentené az életkori minimumot.

A megkérdezettek 8 százaléka 25 évre emelné a legális korhatárt, 5 százalék 16 évre csökkentené, míg 4 százalék úgy véli, korhatártól függetlenül, egészében tiltani kellene az alkoholfogyasztást.

Az egyes korcsoportokat tekintve a 18-29 évesek körében a legnagyobb a korhatárcsökkentés támogatottsága, minden más kategóriában a többség a hatályos rendelkezés megtartásával ért egyet. Az egyetemi campusokon és kollégiumokban jellemző fiatalkori alkoholfogyasztás miatt minden második válaszadó szeretné, ha az intézmények felelősek lennének hallgatóik magatartásáért. Az érintett korcsoportba tartozók természetesen kisebb arányban értenek ezzel egyet.

Kitekintő / ELTE TÁTK Hírlevél

Friss hírek