Végnapjait éli a komáromi hajógyár

Elkezdődött a visszaszámlálás… Úgy tűnik, a rendszerváltás óta „legfényesebben” a komáromi hajógyár példázza, ahogy a hozzá nem értés és az átgondolatlan privatizáció a szlovákiai nehézipar egyik fellegvárát, a több mint százéves komáromi hajógyárat a tönk szélére sodorta.

A valamikor több mint háromezer embernek munkát adó vállalatnál lassan már ötszáznál is kevesebben dolgoznak. Szeptembertől újabb leépítéssel számolnak a gyárban.

Amiről eddig csak suttogni mertek, mára beigazolódott, hiszen a komáromi hajógyár vezetősége újabb tömeges elbocsátást jelentett be a munkahivatalban. A gyár rossz gazdasági helyzetére hivatkozva kénytelen további százötven alkalmazottjától megválni. Tavaly októberben ötven személy elbocsátását helyezték kilátásba, de decemberben már nyolcvan dolgozójuknak mondtak fel. Április végén további 150 fő elbocsátását jelezték.

Ez azért is szomorú, mert napjainkban a gyárban mindössze 531 főt alkalmaznak. Az előrejelzések szerint az adminisztratív létszámból az elbocsátás elsősorban személyzetiseket, munkabiztonsági felügyelőket, anyagbeszerzőket, bérszámfejtőket, a termelési szakágakból pedig elsősorban a lakatosokat, kötözőket, villanyszerelőket, karbantartókat, gépésztechnikusokat érint.

Március végére a Komáromi járás területén a munkanélküliség elérte a 17,17 százalékot, ezen talán majd átmenetileg javíthatnak a tavaszi idénymunkák, de a közeljövőben tartós javulásra semmiképp sem számíthatunk, hiszen ipari park hiányában egyelőre egyetlen beruházó sem tervezi letelepülését a régióban.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek