Népszámlálás Amazóniában

LIMA, PERU – A perui Nemzeti Statisztikai Hivatal a napokban publikált átfogó jelentést az Amanozas mentén élő őslakos közösségekről. A kutatók a 2007-es népszámlálás adatbázisát dolgozták fel a most elkészült tanulmányhoz. A 332 975 megkérdezett mindössze 1,2 százalékát adja a teljes perui lakosságnak.
Az őslakos közösségek az Amazonas 11 régiója közül ötben találhatóak meg nagyobb számban. Az Amazonas (13,9), a Loreto (11,9), az Ucayali (9,4 százalék) és a Junín (6 százalék) tartoznak a legsűrűbben lakott területek közé. A fennmaradó 6 kerületben kevesebb mint hat százalék volt az őslakos-indiánok aránya.

Az elemzés többek között arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek döntő többsége igen fiatal, közel 50 százalékuk 16 év alatti. A medián ugyan a férfiak esetében kicsit magasabb (16.5 év) volt, ugyanez a nők körében mindössze 15,4. A közösségekben a kiskorúak száma is igen magas, akiknek mintegy 40 százaléka 6 évesnél is fiatalabb.

A munkaképes korú populáció 53 százaléka dolgozik valamilyen munkakörben. Fontos megjegyezni, hogy Peruban hivatalosan csak a 14 év felettiek vállalhatnak munkát. A keresők 52 százaléka független dolgozó, míg 24 százalékuk fizetés nélkül végez házimunkát, 16 pedig valamilyen szakmunkát. Mindössze 6 százalék azok aránya, akik bérmunkásként dolgoznak.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 92 százalékának van születési anyakönyvi kivonata, 85 százaléknak pedig személyi igazolványa is.

Klopfstein-László Kornél (Peru)

Friss hírek