Görögország kiléphet az eurózónából

Vihart kavart a piacokon a Spiegel nevű német hetilap péntek esti híre, miszerint Athén visszatér régi pénzneméhez. A késői órákban Juncker, a valutaövezet vezetője titkos pénzügyminiszteri találkozót  hívott össze, de állítja, szóba sem került, hogy a görögök kilépnének az euróövezetből.

Pénzügyi zavart okozott a nemzetközi piacon a Spiegel, amikor péntek esti közleményében bejelentette: Görögország kilép az euróövezetből. A görög vezetés a növekvő gazdasági problémák hatására arra a belátásra jutott, hogy napirendre kell vennie a valutaunió elhagyásának ügyét és az egyre gyarapodó államadósság átütemezésének kérdését, írta a német hetilap. A hír szerint Juncker, valamint az Európai Bizottság péntek este válságértekezletre hívta össze az integráció pénzügyminisztereit.

Tegnap a késői órákban valóban szűk körű megbeszélést folytattak a blokk pénzügyminiszterei, de az EB, a valutaunió vezetője Juncker és az athéni kormány is tagadta, hogy az égei állam elvetné az euró használatát. Juncker a tárgyalás után elmondta, a zártkörű ülésen német, francia és holland pénzügyminiszterekkel tanácskozott a G20-ak napirenden lévő gazdasági ügyeiről. A megbeszélésen jelen volt az Európai Központi Bank elnöke Trichet és Olli Rehn pénzügyi biztos is.

A valutatagok vezetője elismerte, hogy valóban tárgyalás folyt Athén helyzetéről, de puszta fantáziálásnak minősítette azt, hogy Athén ismét saját pénzére váltaná fel az eurót, írja az EUobserver. Azonban Juncker megerősítette, hogy az euróövezeti tagországok pénzügyminisztereinek május közepi hivatalos találkozóján napirenden lesz az athéni konszolidációs program módosítása.

A tárgyaláson szó esett az Európai Központi Bank elnöki posztjának kérdéséről is. Franciaország mellett Németország is támogatja Mario Draghit az EKB kormányzótanácsának élére. Az olasz jegybankár októberben vehetné át a stafétabotot a leköszönő Trichet elnöktől. Jelölése az után került előtérbe, hogy a korábban esélyes Bundesbank elnök, Axel Weber váratlanul visszalépett a tisztség átvételétől.

A válságnak nincs vége

A portugál költségvetés bedőlése és az instabil görög helyzet is bizonyítja, hogy a pénzügyi válságnak továbbra sincs vége, a gazdasági környezet stabilizálása folyamatos erőfeszítéseket igényel. Jelentős reformokra van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák egy újabb pénzügyi válság kialakulását és kezeljék a jelenlegi valutaválságot.

Görögország esetében nem először kerül szóba az euró bevezetését szorgalmazó politikai döntés helyessége, a csatlakozást megelőzően több közgazdász is megkérdőjelezte a tagállam felkészültségét és jogosultságát erre a lépésre. Szakértők szerint a saját valuta árfolyamának önálló szabályozásáról való lemondás fontos eszközt vesz ki az ország kezéből, melyre szüksége lehet a felzárkózás időszakában.

Ennek ellenére az euróval való szakítás elképzelhetetlen, a régi nemzeti valuta újbóli bevezetése már nem megoldás, a jelenleginél is nagyobb válságot okozna – nyilatkozta korábban Barry Eichengreen közgazdász.

Matus Dóra

Friss hírek